Vitamin kommer fra det latinske ordet “vita” som betyr liv og betegner stoffer som er viktige for kroppen.

Vitaminer er organiske forbindelser som er viktige for forskjellige funksjoner i kroppen. Når vi spiser mat, får vi forskjellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De blir absorbert fra tarmen og fortsetter til blodomløpet. Videre transporterer blodet disse stoffene til de forskjellige organene der de gjør viktig arbeid for kroppen.

Vi deler vitaminer i to kategorier, fettløselig og vannløselig. Forskjellen mellom disse er hvordan de blir transportert, absorbert og separert.

Fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K) binder seg til fett og blir absorbert i blodet via tarmen. De blir lagret i leveren og fettvevet. De kan lagres i lang tid og deretter fungerer som reservelagre hvis vi har vitaminmangel. Det betyr at for mye av disse vitaminene kan være til stede, noe som kan være helseskadelig.

Vannløselige vitaminer (C-vitamin og B) har kortere lagringskapasitet og skilles ut i urinen. Disse vitaminene er viktige at vi får i oss regelmessig da de ikke lagres i fettvevet og leveren.

Hvorfor trenger vi vitaminer?

Vitaminer er viktig for kroppens vedlikeholds- og gjenoppbyggingsprosesser. Vitaminer bygger opp og vedlikeholder blant annet skjelett, muskler, slimhinner og hud.

De bryter ned karbohydrater, proteiner og fett. Regulerer og leser av våre gener. De støtter synet vårt slik at vi for eksempel kan se i mørket. Utgjør en koagulasjonsfaktor som er viktig for blodets evne til å koagulere. Opprettholder immunforsvaret for å redusere sykdommer. Regulerer hva som tas opp i tarmen, for eksempel jern.

Hva skjer hvis vi spiser for lite vitaminer?

Hvis du har en diett som er lite variert og veldig ensidig, får du kanskje ikke nok vitaminer.

Utilstrekkelige vitaminer kan gi mangelsymptomer, i likhet med vitaminet du mangler. Eksempler på mangel på vitamin A kan forårsake dårlig syn, redusere vekst, tørr hud og slimhinner og redusert immunforsvar.

Mangel på D-vitamin kan føre til redusert absorpsjon av kalsium i tarmen, og dermed redusere oppbyggingen og vedlikeholdet av skjelettet.

Mangel på K-vitamin kan redusere blodkoagulasjonsevnen og nedsatt evne til å danne ulike proteiner.

A-vitamin (retinol)

Kalles ofte “øye vitamin”, siden det opprettholder normalt syn og nattsyn, og immunsystemets normale funksjon. Det hjelper også med å forbedre slimhinner, ekstraksjon og vedlikehold av hud, styrker og gjør håret sunnere.

I fosterutviklingen er dette vitaminet viktig for dannelse av ryggmargen, ryggraden, armer, hjerter, øyne og ører.

Det er fettløselig og lagres i fettvev og kan lagres der i mange år. For mye av A-vitamin, kan du oppleve symptomer som oppkast, hodepine og døsighet.

Vitaminet lagres lenge i kroppen, men det kan fortsatt være du mangler vitamin A, som kan oppleves som redusert nattesyn, influensa og forkjølelse og redusert immunforsvar.

Gode ​​kilder til vitamin A:
Pepper, gulrot, brokkoli, spinat, meieriprodukter

Vitamin B

Vi har åtte forskjellige vitamin B, der flere av disse bidrar til normal energimetabolisme i kroppen. Felles for alle er at de er en del av enzymsystemet i kroppen.

De er vannløselige, så de kan forsvinne relativt raskt fra kroppen, bortsett fra vitamin B12, som er lagret i leveren og kan være der i mer enn fire år.

Gode kilder til vitamin B: meieriprodukter, bønner, spirer, fullkorn, nøtter, brokkoli, spinat, asparges, solsikkefrø, egg, sopp, avokado, banan, linser, belgfrukter, mørk sjokolade.

Vitamin B1 (tiamin):

Nødvendig for nedbrytning av karbohydrater til glukose. Glukose blir deretter metabolisert i stoffskifte. Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, en normal funksjon av nervesystemet, nødvendig for hukommelse, normal psykologisk funksjon og sunn hjertefunksjon.

Vitamin B2 (riboflavin):

Viktig for funksjonen av enzymer som deltar i energimetabolismen i kroppen. Nødvendig for energimetabolismen til proteiner, fett og karbohydrat. viktig for vekst, syn, hud, hår, negler og nervesystem. Reduserer utmattelse. Beskytter celler mot oksidativt stress.

Vitamin B3 (niacin):

Brukes som et enzym i leveren og er en byggestein i flere koenzymer. Bidrar til normal funksjon av psyken og nervesystemet vårt. Opprettholder normale slimhinner og hud. Reduser utmattethet. Viktig for energimetabolismen i kroppen, for å reparere DNA i cellene våre, og vitaminet er involvert i utviklingen av fettsyrer og hormoner.

Vitamin B5 (pantotensyre):

Viktig for stoffskiftet, og frigjøring av energi fra maten vi spiser. Pantotensyre er også inkludert i enzymer som er viktige for fordøyelsen (dannelse av kolesterol, galle salter) og binyrehormonproduksjon.

Vitamin B6 (pyridoksin):

Opprettholder immunforsvarets normale funksjon, psyken vår, cysteinsyntese og omdannelse av protein til glykogen. Nødvendig for energimetabolisme i kroppen og nervesystemet. Fremmer dannelsen av hemoglobin som er viktig for å føre oksygen rundt i kroppen. Danner antistoffer og hormoner, og nevrotransmittere.

Vitamin B7 (biotin):

Normal energiomsetning og nervesystemets funksjon og det psykologiske. Omsetning av makronæringsstoffer, og opprettholde sunt hår og slimhinner.

Vitamin B9 (folsyre):

Bidrar til normal aminosyresyntese, blod dannelse, homocysteinomsetning og psykologisk funksjon. Normal immunsystemfunksjon. Reduserer utmattelse. Har en essensiell rolle i celledelingsprosessen. Nødvendig for utvikling og vekst av fosteret.

Vitamin B12 (kobalamin):

Viktig for en normal psykologisk funksjon og energiomsetning. Nødvendig for å produsere røde blodlegemer, viktig for dannelse av arv og for nervesystemets funksjon. Nødvendig for transport og lagring av folat, normal nervefunksjon, genteknologi (DNA), omsetningen av fett, karbohydrat og protein.

C-vitamin (askorbinsyre):

C-vitamin er vannløselig og lagres ikke i kroppen på lenge og blir utskilt gjennom urinen.

Det er en antioksidant som er viktig for bindevevet. Bindevevsfunksjonen er å holde vev og organer sammen i kroppen vår, samt helbredelse av sår og brudd.

Det nøytraliserer reaktive oksygenforbindelser og skader frie radikaler. Frie radikaler er uheldige for oss, da det kan angripe kroppens celler, proteiner og arv.

Normal kollagendannelse er en av hovedoppgavene til vitaminet. Kollagen er viktig for å skape bein, brusk, hud, blodkar og tenner.

Øker absorpsjonen av jern i kostholdet, reduserer tretthet, normal energiomsetning og nervesystemets normale funksjon.

Gode kilder til vitamin C: blomkål, brokkoli, spinat, kål, grønne grønnsaker, søtpoteter, tomater.

D-vitamin (kalsiferol):

D-vitamin er fettløselig, noe som betyr at det lagres i leveren og dermed lagres der i lang tid, som en backup-løsning hvis vitaminmangel oppstår.

Vitamin D er nødvendig for vår normale muskelfunksjon, så det opprettholder bevegelse og muskelaktivitet.

Det regulerer kalsium og fosfor i blodet, som er essensielt for å bygge bein og tenner. Det er også viktig når vi blir eldre på grunn av osteoporose.

Normal muskelfunksjon, absorpsjon og bruk av kalsium, som hjelper til med å opprettholde den sunne beinstrukturen. En normal funksjon av immunforsvaret.

Gode kilder til vitamin D: Eggeplomme, soleksponering, appelsinjuice og melk med vitamin D, sopp, ost.

E-vitamin (tocotrienol):

E-vitamin er et fettløselig vitamin som binder seg til fett og absorberer seg i blodet gjennom tarmen.

Det er en antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie radikaler. Vi kan bli utsatt for frie radikaler hvis vi blir syke eller påvirkes av miljøet rundt oss eller forurensning.

Det holder cellemembranen myk, slik at transport inn og ut av cellen går jevnt.

E-vitamin utfører sitt arbeid i forbindelse med vitamin C. Styrker immunforsvaret, får sår til å vokse raskere og forbedrer sirkulasjonen i kroppen.

Gode kilder til vitamin E: oljer, nøtter, frø, grønne grønnsaker.

K-vitamin (naftokinon):

K-vitamin er et fettløselig vitamin som også betyr at det lagres lenge i kroppen vår og fungerer som reservelager.

Vitaminets funksjon er evnen til å få blodet til å koagulere. Det er også avgjørende for beinene våre.

Vitaminet dannes ved fotosyntesen, og det finnes i grønne grønnsaker og frukt. Tarmbakteriene kan også skape dette vitaminet i tarmen.

Det samarbeider med celler som produserer viktige proteiner. Produksjon av proteiner er avgjørende for at de kan gjøre jobbene sine, spesielt proteinet som får blodet til å koagulere når det stopper blødningen. Andre proteiner bygger kalsium i skjelettet vårt.

Gode kilder til vitamin K: egg, persille, grønnkål, brokkoli, rosenkål, blomkål, kål.