GRAVID UTENFOR LIVMOREN

(Dette bilde er fra mitt svangerskapsmåned 5, altså ikke en graviditet utenfor livmoren)

 

Et svangerskap som oppstår utenfor livmoren er ikke så uvanlig. Omkring 0,5-1 % av alle graviditeter ender som en graviditet utenfor livmoren, altså av 60 000 graviditeter er det ca 600-1200 tilfeller. 

 

Jeg jobber som sykepleier på gynekologisk avdeling, og det første jeg lærte var å alltid ta magesmerter hos kvinner veldig alvorlig, da dette fenomenet ikke er så sjeldent som man kanskje tror. Ikke minst at dette er livstruende om man ikke finner ut av det tidsnok.

 

Men hva betyr det egentlig? 

 

 

Når egget blir befruktet og er på vei ned mot livmoren, kan den feste seg utenfor livmorhulen, som for eksempel i eggleder, eggstokk, livmorhals eller bukhulen. Da kalles det for ekstrauterint svangerskap, altså en graviditet utenfor livmoren. Mest vanlig er at egget fester seg i egglederen. 

 

Fosteret utvikler seg normalt i begynnelsen. Etter noen uker vil enten fosteret dø, eller oppstå en blødning fra vevet der egget og den begynnende morkaken ligger. Denne blødningen vil ikke kunne vises utenfra, og nettopp derfor kan det være vanskelig å vite hva om man har et svangerskap utenfor livmoren. Noen ganger kan kroppen rydde opp av seg selv, men ofte avtar ikke denne blødningen, og blodtapet kan bli litervis og være livstruende.

 

Hvordan kan man vite om man har et svangerskap utenfor livmoren?

 

 

Symptomene i starten kan være svake og vanskelig å oppdage.

  • Liten langvarig blødning fra skjeden og smerter i magen.
  • Positiv graviditetstest.
  • Opphør av menstruasjonen.
  • Etter 7-9 uker kan det oppstå sterke smerter i magen, enten høyre eller venstre side som stråler til ryggen eller skulderen.
  • Ruptur av eggleder når fosteret vokser kan gi intense sterke magesmerter som ikke går over.

 

Hva er årsaken til at svangerskap utenfor livmoren oppstår?

 

 

  • En tidligere infeksjon, for eksempel klamydia, kan gi sammenvoksninger og arrdannelse i egglederen, slik at det blir vanskeligere for transport av egget ned til livmorhulen, og dermed fester seg i egglederen.
  • Tidligere svangerskap utenfor livmoren.
  • Prevensjon reduserer risiko for å bli gravid da det hindrer eggløsning, men de fleste graviditeter som oppstår når man bruker prevensjon er som oftes utenfor livmoren.
  • Alder over 35 år har høyere sjanse.
  • Røyking er en risikofaktor.

 

Hvordan kan det behandles?

 

 

Det er ulike måter å behandle et slikt svangerskap. Dette er ikke et svangerskap som kan reddes da det ikke er optimalt og kan være livstruende for kvinnen dersom man ikke starter behandlingen tidsnok. 

 

Som regel fjernes svangerskapet kirurgisk, via laparoskopi eller åpen operasjon. Det avhenger av hvor svangerskapet ligger og forholdene. Noen ganger ønsker man å fjerne bare svangerskapet, mens andre ganger må hele egglederen fjernes.

 

Noen ganger kan man behandle svangerskapet med metotrexat, som er cellegift, og dermed sørger for at foster cellene går til grunne.

 

Men oftest når et slikt svangerskap oppdages er mest sannsynlig egglederen ødelagt, og da må den fjernes. Dermed vil kvinnen ha bare 1 eggleder. Dette trenger ikke å bety at man blir mindre fruktbar, man mener at fruktbarheten reduseres minimalt. Dette fordi vi har to eggstokker og eggløsningen kan oppstå i den andre eggstokken, i flere måneder i strekk. Den friske egglederen kan også samle opp et egg som har løsnet fra den andre eggstokken.

I am a Norwegian girl, vegetarian, nurse, and a mom. Pregnant with a February baby <3 I'm creative and have a passion for food, lifestyle, sport, and traveling. I hope you find some inspiration, enjoy!
Posts created 132

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top