De fleste mennesker vet ikke om viktigheten av tarmbakteriene, og hvordan de fungerer på kroppen vår.
Når folk hører tarmbakterier synes de det er ekkelt, og det kan jeg forstå, hvorfor er de så viktige liksom?
Før jeg fikk kunnskap om disse bakteriene, ante jeg ikke hvor viktige de er for helsen vår, og at man kan utvikle og mate dem til å vokse og fungere bedre. Hvis du vil være en bedre versjon av deg selv og leve et sunnere liv, bør du passe på disse tarmbakteriene.
Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.
Tarmbakteriene er mye viktigere enn de fleste tror da de kontrollerer nesten alt i kroppen vår. En dårlig tarmflora vil gi deg dårligere helse både fysisk og mentalt.
Plantebasert mat, som et vegetarisk kosthold, er perfekt for disse bakteriene fordi vegetarisk kosthold inneholder mye fiber, som tarmbakteriene dine ønsker å spise. De gjærer fiber til fett, som smører og vedlikeholder tarmene våre slik at den kan utføre alle viktige oppgaver. Hvis du spiser ferdig og raffinert mat, gir du styrke til de skadelige bakteriene, og får de til å vokse seg sterke. Disse bakteriene vil gjøre kroppen din ubalansert, og de kan ta over og kontrollere både kropp og hjerne. Konsekvensene er sykdom og dårlig helsetilstand, også mentalt.
Tarmsystemet inneholder mange bakterier som utfører viktige oppgaver i kroppen din. De bryter ned maten i mindre biter slik at næringsstoffer kan tas opp i tarmsystemet, bygger nye næringsstoffer fra næringsstoffene fra maten du spiser, produserer enzymer for å bryte ned næringsstoffer i mindre biter og ødelegge skadelige bakterier og lager kjemiske reaksjoner.
Oppgavene blir deretter videreført til kroppen slik at kroppen kan bruke dette til videre arbeid i organene. Dette kan bidra til å redusere sykdommer. Du vil få bedre blodsukkerregulering, høyere fettforbrenning, mer energi, fremmer muskelvekst, bedre hud, bedre mentalitet og humør, og gi deg mer velvære. De kommuniserer med alle cellene i kroppen, også hjernen din, og gir dermed bedre konsentrasjon og hukommelse. De kommuniserer via nevrotransmittere eller hormoner.
Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.
De fermenterer fiber til fett, kortkjedede fettsyrer. Dette fettet stimulerer celler i tarmsystemet til å produsere de samme signalstoffene som hjernecellene produserer, for eksempel serotonin, melatonin, histamin, acetylkolin og GABA.
Bakteriene kan lage slike signalstoffer helt av seg selv. Signalstoffene kan forbedre stressresponsen i hjernen, slik at du blir mindre stresset, bedre atferd, reduserer angst og uro.
En ubalanse vil gjøre det motsatte og øke disse faktorene, samt være vanskeligere å absorbere næringsstoff, mangel på konsentrasjon, hukommelse og redusere immunforsvaret.
De gode bakteriene lager antibiotika selv slik at de kan ta bort dårlige bakterier fra kroppen din.
Våre helsefremmende bakterier
Hva er Bifidobacteria?
Bifidobakteriene lever i tykktarmen, og de spesialiserer seg på å holde dårlige bakterier unna slik som Clostridium, Salmonella og Shigella, og gjæren Candida. De opprettholder også slimhinnen i tarmen vår og hjelper tarmen til å absorbere mineraler som sink, magnesium, jern, kalsium og flere vitaminer.
Bifidobakteriene er veldig viktige for oss, de tåler veldig lite og dør lett av antibiotika og desinfeksjonsmidler. Hvis vi har bare noen få av disse bakteriene, kan vi ha en mineral- og vitaminmangel, uavhengig av om vi spiser næringsrik mat.
Disse bakteriene blir veldig fornøyde når vi spiser fiber, noe vi kaller for prebiotisk fiber, som er plantefiber, karbohydrater (for eksempel laktulose, galaktooligosakkarider, oligosakkarider, oligofruktose, psyllium, etc.), som blir fordøyd av tykktarmbakterien og er derfor mat til bakteriene våre.
Derfor er fiberrik mat essensiell, slik at vi ikke sulter bakteriene. Noe annet som er viktig for helsen vår, er Tryptophan, en aminosyre som vi må få gjennom mat fordi kroppen ikke kan lage den selv, noe som er viktig for produksjonen av serotonin og melatonin. Bifidobakteriene gjør det mulig for tarmen å absorbere tryptofan.
Hva er Lactobacillus?
Du finner laktobacillus i tynntarmen og urinrøret. De gjærer fiber til melkesyre som balanserer pH-verdien. De lager sine antibiotika som bekjemper bakterier, sopp og virus.
Både Lactobacillus og bifidobacteria samarbeider i tykktarmen ved å opprettholde tarmslimhinnen og bygge immunforsvaret i tarmsystemet for å redusere allergi og betennelse, kutte opp maten du spiser og bygge nye næringsstoffer som maten bærer. De sørger for at du får vitamin A, K2, B og C, og signaliserer stoffer som GABA og serotonin.
Lactobacillus produserer B-vitaminer i tynntarmen. B-vitaminer er viktige for at kroppen skal absorbere kalsium. Hvis denne tarmfloraen er i ubalanse, kan den gi oss forskjellige grader av laktoseintoleranse.
En type laktobacillus i bakteriefamilien spesialiserer seg på å fjerne skadelige stoffer, inkludert konvertering av nitritt til vann og nitrogenoksid. Nitrat i kroppen din kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer og øke risikoen for tarmkreft.
Lactobacillus og bifidobacteria kommuniserer med hjernen og kan bidra til at fornyelsen og vedlikeholdet av hjerneceller går lettere. GABA er også et signal produsert av bakteriene. Signalet overfører meldinger om kjemiske forbindelser gjennom hjernen og nervesystemet og er involvert i å regulere kommunikasjonen mellom hjerneceller. GABA gir oss bedre sinnsstemning, bedre søvnkvalitet og reduserer angst.
Hvordan kan du styrke tarmbakteriene dine?
Bakterier vil komme og gå, ut i fra hva vi spiser, om vi bruker antibiotika, etc. Mer kunnskap om tarmbakterier og mat er en utmerket start på bevisstheten rundt å gjøre bakteriene sterkere, og en robust bakterieoppblomstring gir oss et sterkere og lengre liv.
Bakteriene dine vil ikke være fornøyde hvis du mater dem med kjøtt, og mat med lite fiber. De vil ha fiber slik at de kan produsere sunn fettsyre til tarmslimhinnen og til cellene i hjernen, og til nye bakterier som kan starte å vokse.
Du finner fiber i grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, havre og korn. Mindre plantebasert mat betyr mindre av disse næringsstoffene og også mindre antioksidant som er viktig for at bakteriene skal fungere som de skal. Så du blir det du spiser rett og slett.
Hva er probiotika?
Probiotika kalles de “gode” bakteriene.
Probiotika er levende bakterier som har en helsefremmende effekt. Det hjelper oss med å holde sunn fordøyelse, skaper en balanse i mikrofloraen og bekjemper sykdomsfremkallende organismer.
Probiotika kan fås gjennom kosttilskudd eller ved å spise gjæret mat og drikke.
Fermentering har vært konvensjonell i tusenvis av år for å oppbevare og lagre mat og oppnå bedre holdbarhet, og har nå blitt veldig populær igjen ettersom man lærer mer om tarmbakteriens funksjon i kroppen.
Fermentering er et vanlig begrep på konserveringsmetoder som eddik, melkesyre og alkoholgjæring. I dagligvarebutikkene finner du gjæret mat på et glass, men du kan ikke vite med sikkerhet om du får bakteriene gjennom denne maten. I dag tilfører de konserveringsmidler til maten for å forlenge datoen, og vi får maten fra den sterile matindustrien. Den beste måten å gjøre det på er å lære å gjøre det selv.
Ettersom vi nå vet hva tarmbakterier er og hvordan de er nyttige i kroppen vår, kan vi forstå konsekvenser av en svekket og ubalansert tarmflora. Hvis de er svake, kan det redusere helsen vår og kroppen fungerer ikke som den skal og burde. Det reduserer immunforsvaret, og dermed blir vi sårbare for sykdommer. Overvekt og høyere BMI. Gir mindre energi i hverdagen og følelse av tretthet, nedsatt søvnkvalitet, humørsvingninger og dårlig konsentrasjon.