ULEMPER VED Å VÆRE VEGETARIANER

 

Det er mange fordeler med å være vegetarianer, men det er også noen ulemper.

 

Ulempene med et vegetarisk kosthold er enkle å overvinne og bør ikke stå i veien for å endre livsstilen for å bli vegetarianer.

 

Noen nye vegetarianere er redde fordi de ikke vet hvor de skal begynne eller hva slags alternativer de har. De fleste lurer på hvordan man får i seg nok protein og andre vitaminer slik som B12.

 

Når du velger å bli vegetarianer, begynner de fleste å kutte kjøtt fra kostholdet. Mange er usikre på matlaging og finner ikke noe å lage. Men tenk på det, mulighetene for vegetarianere er uendelige og inkluderer alt som vokser i naturen.

 

 

For mange mennesker betyr det å bli vegetarianer et stort steg og en utfordring, da du må ut av komfortsonen sin, men prøv å se det som en ny spennende utfordring, med mange nye opplevelser, og viktigst av alt, å bli en sunnere versjon. Det beste du kan gjøre i livet og for helsa di er å bli sunnere, få mer kunnskap, være mer kreativ og tilsette mer frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter, etc. i hverdagen.

 

Å være vegetarianer betyr ikke alltid at du automatisk spiser sunnere. Ikke bli en junk food-vegetarianer. Kjøttfri mat betyr ikke alltid at den er sunn.

 

Mange prosesserte matvarer er kjøttfrie, som søtsaker, hvitt mel, raffinert sukker, hvit ris, pasta. Jeg tror du kan finne mye mat som er uten kjøtt, men usunn. Hvis du som vegetarianer ikke spiser variert og balansert, kan du oppleve flere ulemper og det kan gjøre deg syk.

 

Å være vegansk kan være mer utfordrende når det gjelder næringsstoffer, som kalsium, jern, vitamin B12, omega 3 og fettsyrer. Det er en stor fordel for deg og helsen din hvis du planlegger og vet hvilke ingredienser og typer plantebasert mat du bør velge, da du trenger du en rekke næringsstoffer fra hver matvaregruppe for å tilfredsstille ernæringsbehovene dine.

 

Essensiell ernæring som ikke-vegetarianere er mest opptatt av:

 

Vitamin B12:

Du finner vitamin B12 i animalske produkter, for eksempel melk, ost, nøtter, etc. Kornprodukter kommer ofte med vitamin B12.

 

Tang- og algeprodukter kan inneholde vitamin B12.

 

B12 er viktig for dannelse av DNA, syntese av lipider, viktig for myalgi-metabolismen i nerveceller, det er også nødvendig for å produsere flere røde blodlegemer.

 

Mangler kan føre til tretthet, megaloblastisk anemi, tidlig demens, økt risiko for hjertesykdom, nervedysfunksjon, glemsomhet, manglende koordinasjon og psykiatriske lidelser.

 

Det tar mange år med vitamin B12-mangel før sykdom utvikler seg. Kroppen bruker laget sitt i løpet av noen år, slik at det kan ta tid før symptomer.

 

For å få vitamin B12 kan du sjekke vegansk eller vegetarisk mat om de inneholder vitaminene, eller du kan ta tilskudd. Tilskudd er vist seg å være en pålitelig kilde.

 

Du kan lese mer om vitamin B12 her.

 

Protein:

 

Mange mennesker som spiser animalske produkter, spør hvor vegetarianerne får proteinkilden fra.

 

Protein er byggesteinene i kroppen din. Det er nødvendig å danne skjelett, organer, bindevev, muskler, hud og hår. Proteiner består av aminosyrer, som binder sammen i annen rekkefølge.

 

Denne ordren bestemmer egenskapene til proteinet, og de utfører spesialiserte oppgaver i kroppen din, for eksempel i kroppen vår, vi har noen proteiner med spesielle oppgaver, for eksempel antistoffer. Disse proteinene, antistoffene, beskytter oss mennesker mot sykdommer ved å ødelegge virus og bakterier.

 

Hvis du spiser variert, vil du ha nok protein. Mat som inneholder mye protein er bønner, linser, kikerter, tofu, forskjellige typer frø, nøtter og kornprodukter. Grønnsaker som er rike på protein er brokkoli og de fleste kål varianter, spinat, egg, og hvis du spiser melkeprodukter, er det flere typer ost som er rik på protein. I samme plantemat vil du også finne kalsium, jern, vitamin B2 og sink.

 

Omega-3 og vitamin D:

Omega 3 har en positiv effekt på helsen din og er avgjørende for å opprettholde normal funksjon av kroppen din, synet hjerte, blodtrykk og triglyseridnivå.

 

Plante-mat som inneholder omega-3 er frø og nøtter som chia, valnøtt, linfrø, gresskarfrø og hampefrø.

 

D-vitamin er viktig for kroppen å absorbere kalsium. Kalsium er viktig for optimal benhelse.

 

D-vitamin finnes i meieriprodukter, og de fleste veganske melkeprodukter blir tilsatt vitamin D. Men for ikke-vegetarianere er meieriprodukter ofte ikke nok og bør derfor ta tilskudd. D-vitamin får deg også gjennom sollys.

 

STOPP TIDEN, VÆR SÅ SNILL!

“Food coma”
Det er helt stille. Solen skinner, den lukter friske blomster, og i armene mine ligger vår nyfødte baby, som nettopp er blitt ammet. Det føles som et magisk, nesten hellig øyeblikk. Vi prøver å lande igjen, og forstå hva vi nettopp har opplevd, at vi faktisk har fått en sønn sammen. Jeg ser på Rafael, han er så liten, men samtidig så stor. 2 uker er gått allerede. Kan noen stoppe tiden?

 

Om 2 uker, en måned, hvor stor er han da? Hvordan kan jeg best minnes disse øyeblikkene?

 

Det får meg nesten til å gråte, av lykke, selvfølgelig, at vi er så heldige å få en sønn, at vi kan glede oss over dette øyeblikket sammen. Jeg tenker på hvor stor han blir på bare 5 år, akkurat som storebroren hans er akkurat nå. Livet går fort.

 

 

Babyen vokser så fort, hver dag kan du legge merke til at babyen er mer våken, mer aktiv, og plutselig har babyen lært seg noe nytt. Det er utrolig morsomt og spennende å følge med på utviklingen. Men det er ikke bare utviklingen, plutselig er klærne for små, og de søte små tærne og fingrene har plutselig begynt å bli større. Hvor liten var han da han ble født?

 

Vi kan ta ubegrensede bilder av ham, så vi kan se hvor fort han vokser hver dag, men det du ikke kan med fotografering er å virkelig se hvor liten han faktisk var da han ble født. Dette er så viktig for oss som foreldre, å kunne se tilbake og huske disse øyeblikkene.

 

 

Med en nyfødt baby er det første du gjør å føle, lukte, ta og kysse på de søte, myke, små hendene og føttene. Det er så rart å tenke på, at et menneske kan være så liten, når du legger babyens føtter eller hender i hånden. Dette er det som er umulig å fange på kameraet, da du ikke kan fange den faktiske størrelsen.

 

Med storebroren hans var det første jeg tenkte på å ta vare på 1 antrekk, det første antrekket han brukte da han ble født. Det utrolig viktig for meg å fange størrelsen på hendene og føttene før han vokste for, mye, slik at jeg kan huske for alltid hvor liten han faktisk var, og minner meg omdet første øyeblikket da han ble lagt på brystet mitt.

 

 

Å lage fot og håndavtrykk har aldri vært enklere. Med Milan kjøpte vi maling, og det var bare søl og styr. Men disse lager ingen merker eller farge på huden og du presser enkelt bare ned hånden eller foten for å lage et avtrykk. Jeg kjøpte disse her: TheFootPrints.com

FITNESS SALAT MED QUINOA & BROKKOLI

 

Ingredienser:

  • 1/2 kopp med quinoa
  • 1-2 avokado
  • 1 stor brokkoli (stilken på brokkolien kan også brukes)
  • 3 vårløk
  • 2 håndfull mandler
  • 0,5 – 1 ss honning
  • Mozzarella eller fetaost
  • Salt
  • Pepper
  • 3 ss sitronsaft
  • Olivenolje
  • Ferske urter

Slik gjør du:

  1. Kok quinoa.
  2. Rens brokkolien og stilken og skjær i biter. Legg i kokende vann i ca 1 minutt. Ta den ut.
  3. Ha olje i en stekepanne. Tilsett quinoa, brokkoli og vårløk og fres sammen i noen få minutter. Legg over i en salatbolle.
  4. Hakk mandler, ha mandler, litt olje, honning og litt salt i en stekepanne og stek til mandlene blir karamelisert. Du kan også bruke stekovnen. Bland alle ingrediensene og ha over på et stekebrett med bakepapir. Stek i ovnen på 200 grader varmluft til fargen er gyllen og avkjøl. Mandlene får en god salt og søtlig konsistens som er perfekt som topping i denne salaten.
  5. Hvis mandlene klumper seg sammen i større biter kan du hakke opp disse når de er avkjølt. Tilsett i salatbollen
  6. Skjær avokado i biter, tilsett i salatbollen.
  7. Tilsett ønsket ost.

Dressing:

Bland sammen sitronsaft, olivenolje, pepper, eventuelt litt salt, og ferske urter etter eget ønske, eller du kan bruke tørket krydder, for eksempel timian, paprika, eller rosmarin.

 

FØRSTE TRILLETUR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter en fødsel føler man seg ikke helt i form til å gjøre så mye. Etter å ha vært full av hormoner i 9 måneder, uansett om formen har vært bra før, under og/eller etter fødselen, er det noe som skjer i kroppen når disse hormonene forsvinner. Babyen har også lagt press på bekkenbunn muskulaturen, spesielt under fødselen, så det kan ta litt tid før man føler man har kontakt med sin egen kropp. Ved bevegelse kan bekkenet også føles litt løs, og magemusklene har kanskje ikke gått tilbake enda.

 

Etter en uke med amming og masse kos følte vi oss endelig klar for vår første trilletur med Rafael. Været er kanskje ikke på topp, men i Norge bryr vi oss egentlig ikke så mye. Vi sier at det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær. Så det var bare å kle seg opp etter vært og komme seg ut. Stanislav som er fra Bulgaria har aldri sett dette før. Da vi var i Honningsvåg i Finnmark i jula, skjønte han ikke hvorfor vi skulle ut når det var snøstorm (skikkelig kraftig storm), han sa det var farlig. Da måtte jeg le og fortalte at vi skulle ut uansett, og vi kom til å se folk løpe, gå tur med hunden og jenter i høyhælte sko på vei til fest. Han trodde ikke på meg, og gjett va som møtte oss.

 

VEGANSK TIKKA MASALA

Ingredienser:

  • 1 søtpotet
  • 1 gulrot
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 gul løk
  • 2 store blader grønnkål
  • 1 vårløk
  • 1 ss tikka masala pastè
  • 4 dl kokosmelk
  • Olje
  • Fersk koriander
  • Salt og pepper
  • Naan-brød
  • Ris
  • Mango chutney

Slik gjør du:

  1. Skjær søtpotet, gulrot, vårløk, grønnkål, og løk i små passebiter.
  2. Finhakk hvitløk.
  3. Ha olje i en panne og stek grønnsakene i 5 minutter.
  4. Tilsett tikka masala pastè, rør inn, tilsett kokosmelk. Kok i 15 minutter.
  5. Tilsett litt vann om du ønsker mer saus, evt litt mer pastè også.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Når grønnsakene er myk er det ferdig, eller konsistensen som du ønsker.
  8. Fersk koriander på toppen.

Server med kokt ris, naan brød, og mango chutney.

RAFAEL – FØDSELSHISTORIE DEL 3

 

16.01.20 – Vi startet dagen med den siste tabletten. Antibiotika skulle jeg fortsette med helt til Rafael kom. Det var ingen effekt av tabletten denne gangen heller. Det ble bestemt at vi kunne dra på fødeavdelingen kl 12 og starte med drypp.

 

Vi kom på fødeavdelingen. Vi snakket med jordmor om at vi skulle starte med drypp, og så snakket vi litt generelt om min forrige fødsel og hvilke tanker jeg hadde denne gangen. Dette var en helt merkelig situasjon, at vi sitter og snakker om fødselen uten å være i fødsel og vi visste at mest sannsynlig ville han komme i dag. 

 

 

Med Milan hadde jeg blødning på 2 liter, slik at det var noe de ville være forberedt på. Jeg sa også at jeg kunne tenkte meg epidural om det ble et behov for det. Men ellers tenkte jeg at vi fikk bare ta det som det kommer, men at jeg var veldig redd siden jeg ble igangsatt nå.

 

Jordmoren undersøkte meg og kunne få 4 cm hun også. Hun kjente en vannballong og mente at det var bedre om hun bare tok vannet og kanskje riene ville starte av seg selv. 

 

 

Vannet ble tatt kl 13:30 ca, og etter bare 10 minutter kunne jeg allerede kjenne rier bygge seg opp. Hver eneste ri som kom ble vondere og kraftigere, som et elektrisk støt gjennom kroppen. Jeg var veldig nyskjerrig på om disse kraftigere riene allerede hadde en effekt på livmorhalsen så vi bestemte oss for å sjekke. Å ligge på rygg med vonde rier er bare helt grusomt. Jordmor var litt skeptisk da hun var redd jeg skulle miste motet om det ikke var mye fremgang, men jeg var klar over at dette kunne ta sin tid. 

 

Kl 14:30 – 5-6 cm åpning og veldig tøyelig og tynt. Hun spurte om jeg ville ha epidural nå eller om jeg bare skulle fortsette. Akkurat nå var riene så vonde at alt ble svart når de nådde toppene, jeg kunne ikke snakke eller noe, og jobbet meg godt gjennom dem. På grunn av alle ledningene kunne jeg nesten ikke bevege meg og ikke være i vann. Jeg måtte ha registrering på magen hele tiden, i tillegg til elektrode på hodet til babyen. Men en sekk på senga hvor jeg kunne lene meg fremover var det som hjalp mest. Det var vondt og allt handlet om å overleve nå, jeg fikk ikke helt tid på å “bli vant” med smertene når det gikk så fort. Jeg spurte jordmor hva hun tenkte, hva om jeg ikke tar epidural? Hun mente han ville være ute innen en time ca. Kjente jeg var veldig skeptisk, sa hun dette bare for å hjelpe meg til å holde ut videre? Så ingen epidural eller annen smertelindring ble igangsatt. Jeg ba Stanislav om å massere meg bak på ryggen og ved bekkenet. Han presset hardt med hendene og vrikket litt på bekkenet mitt, noe som ga veldig god smertelindring. Jeg følte meg allerede tom for energi, hvorfor? kanskje fordi alt skjedde så fort. Husker jeg sa til Stanislav at jeg følte meg allerede sliten.

 

 

Kl 15:00 kjente jeg plutselig litt trykking? Med Milan hadde jeg epidural, men så høy dose at jeg ikke kjente trykking i det hele tatt, så jeg ble veldig usikker. Jordmor mente at nå var det ikke lenge til han var ute, hun var helt sikker på at jeg kom til å begynne å trykke på riene. Jeg sto med prekestolen, men jordmor var litt redd for at han plutselig skulle komme, så jeg kom meg opp i sengen, i en stilling hvor jeg hadde en sekk foran meg. Jeg kunne stå på knærne og slappe av i overkroppen. Jeg synes det er behagelig med en slags vektløshet under riene, spesielt i overkroppen. Stanislav sto foran meg slik at vi kunne jobbe sammen og holde hverandre i hendene. Smertene hadde toppet seg enda litt, så nå fikk jeg også følelse av å måtte kaste opp, noe jeg heldigvis slapp unna.

 

 

15:30 – det var vaktskifte og jordmor sa jeg måtte ringe på om jeg følte trykking. Første rie som kom når hun gikk ut døra kjente jeg trykking og ba Stanislav om å ringe på. Hadde ingen anelse på hvor fort det kom til å skje eller hvor mye trykking jeg skulle kjenne før han kom. 

 

 

15:45 – Nå trykket det skikkelig til og jeg kunne kjenne at han kom lengre og lengre ned i bekkenet. Trykkingen var ekstrem, ikke veldig vondt egentlig, men det var en følelse at jeg kom til å eksplodere om jeg trykket for hardt, så jeg var litt usikker og nervøs. Men kroppen gjorde jobben nesten selv, samtidig ville jeg ikke trykke for lenge så jeg prøvde å trykke så hardt jeg kunne. Tror jeg klarte 3 runder på hver rie. Mellom riene drakk jeg litt saft for å ha litt energi. Noe som var litt komisk var at jordmor snakket norsk til meg og Stanislav snakket engelsk. Så når jordmor sa pust så sa Stanislav trykk. Så jeg ga dem alle klar beskjed om å samarbeide, hvis jeg skulle gjøre alt riktig, for det ble alt for mye for meg. Haha! Nå kom det jordmor nummer 2 og barnepleier, klar for å ta i mot lille Rafael.

 

16:00 – Plutselig kjenner jeg at hodet står i åpningen og det ble veldig vanskelig å bare puste når jeg kjente trykkingen, så jeg var litt redd for rifter hvis han kom ut for fort. Men jordmor var utrolig flink og veiledet meg hele veien, aner ikke hva jeg skulle gjort uten dem, de er så utrolig flinke, har ikke ord. Nå kjente jeg hodet sto ut og jeg spurte om Stanislav ville se, men jordmor sa at han burde være sammen med meg slik at vi hadde dette øyeblikket sammen. Kjente skuldrene til Rafael var på vei ut, dette var veldig vondt. 

 

16:05 – Rafael kom til verden <3 Endelig kjente jeg en lettelse i kroppen, jeg snudde meg og satt meg ned for å ta imot Rafael på brystet mitt. For en følelse! Endelig var han her og endelig var vi ferdig. Helt uvirkelig følelse, jeg har ingen ord som kan beskrive dette. Fødselen varte i 2,5 time. Ingen rifter, ingen blødning, jeg følte meg i skikkelig fin form, jeg var virkelig til stede. 

 

 

Vi sendte bilde til familie og det kom som et sjokk for alle. Ingen visste hva som foregikk og at vi ventet Rafael allerede nå. Ingen visste navnet hans heller. Vi ringte storebror og sa allerede etter 2 timer at han kunne komme på besøk. Denne følelsen kan ikke beskrives. 

 

 

RISOTTO – SOPP, SPINAT, RØDBETER, SOLTØRKET TOMAT & TRØFFEL

Risotto er som pasta, det smaker godt med absolutt alt. Risotto er veldig lett å lage og smaker jo himmelsk godt, spesielt denne kombinasjonen.

Det er tilfeldig hvordan rettene mine blir til da jeg ser hva jeg har også lager jeg ut i fra det. Denne kombinasjonen ble til da jeg har lavt jernlager i kroppen akkurat nå, så kjøleskapet mitt er full av grønnsaker med høyt jern-innhold.

Om du ønsker en sunnere versjon av risotto er byggryn genial og den smaker også veldig godt.

Ingredienser:

  • 200g spinat
  • 1 stor sjalottløk, eller 2 små
  • 1 rødbete
  • 2 dl risottoris
  • 500 ml grønnsaksbuljong
  • 6 soltørket tomat
  • 3 store champignon
  • Olje til steking
  • Trøffelolje (ikke nødvendig, men gir god smak)
  • Salt og pepper
  • Ost som topping

Slik gjør du:

  1. Skjær soltørket tomat, løk, hvitløk, sopp i små biter.
  2. Ha olje i en kasserolle og tilsett soltørket tomat, løk, hvitløk, sopp, spinat, og risottorisen.
  3. Stek sammen til løken er gyllen. Spinaten er stor, jeg river den litt i stykker, men når du koker risottoen vil spinaten forsvinne nesten helt.
  4. Ha i grønnsaksbuljong, ca 2 dl først og så lar du det koke. Du må koke det nesten inn før du tilsetter mer vann, og slik holder du på helt til risotto risen er ferdig kokt. Den skal være myk men du kan også ha den litt all dente. Det kan hende du må ha mer vann enn hva som står i oppskriften.
  5. Skjær rødbeten i små terninger og kok den alene i en kasserolle til den er mør.
  6. Når risottoen er ferdig tilsetter du rødbeten.
  7. Smak til med salt, pepper, og trøffelolje.
  8. Jeg liker å spise risotto med ost på toppen.

TARMBAKTERIER – DERFOR ER DE SÅ VIKTIGE

De fleste mennesker vet ikke om viktigheten av tarmbakteriene, og hvordan de fungerer på kroppen vår.

 

Når folk hører tarmbakterier synes de det er ekkelt, og det kan jeg forstå, hvorfor er de så viktige liksom?

 

Før jeg fikk kunnskap om disse bakteriene, ante jeg ikke hvor viktige de er for helsen vår, og at man kan utvikle og mate dem til å vokse og fungere bedre. Hvis du vil være en bedre versjon av deg selv og leve et sunnere liv, bør du passe på disse tarmbakteriene.

 

Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.

 

Tarmbakteriene er mye viktigere enn de fleste tror da de kontrollerer nesten alt i kroppen vår. En dårlig tarmflora vil gi deg dårligere helse både fysisk og mentalt.

 

Plantebasert mat, som et vegetarisk kosthold, er perfekt for disse bakteriene fordi vegetarisk kosthold inneholder mye fiber, som tarmbakteriene dine ønsker å spise. De gjærer fiber til fett, som smører og vedlikeholder tarmene våre slik at den kan utføre alle viktige oppgaver. Hvis du spiser ferdig og raffinert mat, gir du styrke til de skadelige bakteriene, og får de til å vokse seg sterke. Disse bakteriene vil gjøre kroppen din ubalansert, og de kan ta over og kontrollere både kropp og hjerne. Konsekvensene er sykdom og dårlig helsetilstand, også mentalt.

 

Tarmsystemet inneholder mange bakterier som utfører viktige oppgaver i kroppen din. De bryter ned maten i mindre biter slik at næringsstoffer kan tas opp i tarmsystemet, bygger nye næringsstoffer fra næringsstoffene fra maten du spiser, produserer enzymer for å bryte ned næringsstoffer i mindre biter og ødelegge skadelige bakterier og lager kjemiske reaksjoner.

 

Oppgavene blir deretter videreført til kroppen slik at kroppen kan bruke dette til videre arbeid i organene. Dette kan bidra til å redusere sykdommer. Du vil få bedre blodsukkerregulering, høyere fettforbrenning, mer energi, fremmer muskelvekst, bedre hud, bedre mentalitet og humør, og gi deg mer velvære. De kommuniserer med alle cellene i kroppen, også hjernen din, og gir dermed bedre konsentrasjon og hukommelse. De kommuniserer via nevrotransmittere eller hormoner.

Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.

 

De fermenterer fiber til fett, kortkjedede fettsyrer. Dette fettet stimulerer celler i tarmsystemet til å produsere de samme signalstoffene som hjernecellene produserer, for eksempel serotonin, melatonin, histamin, acetylkolin og GABA.

 

Bakteriene kan lage slike signalstoffer helt av seg selv. Signalstoffene kan forbedre stressresponsen i hjernen, slik at du blir mindre stresset, bedre atferd, reduserer angst og uro.

En ubalanse vil gjøre det motsatte og øke disse faktorene, samt være vanskeligere å absorbere næringsstoff, mangel på konsentrasjon, hukommelse og redusere immunforsvaret.

 

De gode bakteriene lager antibiotika selv slik at de kan ta bort dårlige bakterier fra kroppen din.

 

Våre helsefremmende bakterier

 

Hva er Bifidobacteria?

Bifidobakteriene lever i tykktarmen, og de spesialiserer seg på å holde dårlige bakterier unna slik som Clostridium, Salmonella og Shigella, og gjæren Candida. De opprettholder også slimhinnen i tarmen vår og hjelper tarmen til å absorbere mineraler som sink, magnesium, jern, kalsium og flere vitaminer.

 

Bifidobakteriene er veldig viktige for oss, de tåler veldig lite og dør lett av antibiotika og desinfeksjonsmidler. Hvis vi har bare noen få av disse bakteriene, kan vi ha en mineral- og vitaminmangel, uavhengig av om vi spiser næringsrik mat.

 

Disse bakteriene blir veldig fornøyde når vi spiser fiber, noe vi kaller for prebiotisk fiber, som er plantefiber, karbohydrater (for eksempel laktulose, galaktooligosakkarider, oligosakkarider, oligofruktose, psyllium, etc.), som blir fordøyd av tykktarmbakterien og er derfor mat til bakteriene våre.

 

Derfor er fiberrik mat essensiell, slik at vi ikke sulter bakteriene. Noe annet som er viktig for helsen vår, er Tryptophan, en aminosyre som vi må få gjennom mat fordi kroppen ikke kan lage den selv, noe som er viktig for produksjonen av serotonin og melatonin. Bifidobakteriene gjør det mulig for tarmen å absorbere tryptofan.

 

Hva er Lactobacillus?

Du finner laktobacillus i tynntarmen og urinrøret. De gjærer fiber til melkesyre som balanserer pH-verdien. De lager sine antibiotika som bekjemper bakterier, sopp og virus.

 

Både Lactobacillus og bifidobacteria samarbeider i tykktarmen ved å opprettholde tarmslimhinnen og bygge immunforsvaret i tarmsystemet for å redusere allergi og betennelse, kutte opp maten du spiser og bygge nye næringsstoffer som maten bærer. De sørger for at du får vitamin A, K2, B og C, og signaliserer stoffer som GABA og serotonin.

 

Lactobacillus produserer B-vitaminer i tynntarmen. B-vitaminer er viktige for at kroppen skal absorbere kalsium. Hvis denne tarmfloraen er i ubalanse, kan den gi oss forskjellige grader av laktoseintoleranse.

 

En type laktobacillus i bakteriefamilien spesialiserer seg på å fjerne skadelige stoffer, inkludert konvertering av nitritt til vann og nitrogenoksid. Nitrat i kroppen din kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer og øke risikoen for tarmkreft.

 

Lactobacillus og bifidobacteria kommuniserer med hjernen og kan bidra til at fornyelsen og vedlikeholdet av hjerneceller går lettere. GABA er også et signal produsert av bakteriene. Signalet overfører meldinger om kjemiske forbindelser gjennom hjernen og nervesystemet og er involvert i å regulere kommunikasjonen mellom hjerneceller. GABA gir oss bedre sinnsstemning, bedre søvnkvalitet og reduserer angst.

 

Hvordan kan du styrke tarmbakteriene dine?

Bakterier vil komme og gå, ut i fra hva vi spiser, om vi bruker antibiotika, etc. Mer kunnskap om tarmbakterier og mat er en utmerket start på bevisstheten rundt å gjøre bakteriene sterkere, og en robust bakterieoppblomstring gir oss et sterkere og lengre liv.

 

Bakteriene dine vil ikke være fornøyde hvis du mater dem med kjøtt, og mat med lite fiber. De vil ha fiber slik at de kan produsere sunn fettsyre til tarmslimhinnen og til cellene i hjernen, og til nye bakterier som kan starte å vokse.

 

Du finner fiber i grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, havre og korn. Mindre plantebasert mat betyr mindre av disse næringsstoffene og også mindre antioksidant som er viktig for at bakteriene skal fungere som de skal. Så du blir det du spiser rett og slett.

 

Hva er probiotika?

Probiotika kalles de “gode” bakteriene.

 

Probiotika er levende bakterier som har en helsefremmende effekt. Det hjelper oss med å holde sunn fordøyelse, skaper en balanse i mikrofloraen og bekjemper sykdomsfremkallende organismer.

 

Probiotika kan fås gjennom kosttilskudd eller ved å spise gjæret mat og drikke.

 

Fermentering har vært konvensjonell i tusenvis av år for å oppbevare og lagre mat og oppnå bedre holdbarhet, og har nå blitt veldig populær igjen ettersom man lærer mer om tarmbakteriens funksjon i kroppen.

 

Fermentering er et vanlig begrep på konserveringsmetoder som eddik, melkesyre og alkoholgjæring. I dagligvarebutikkene finner du gjæret mat på et glass, men du kan ikke vite med sikkerhet om du får bakteriene gjennom denne maten. I dag tilfører de konserveringsmidler til maten for å forlenge datoen, og vi får maten fra den sterile matindustrien. Den beste måten å gjøre det på er å lære å gjøre det selv.

 

Ettersom vi nå vet hva tarmbakterier er og hvordan de er nyttige i kroppen vår, kan vi forstå konsekvenser av en svekket og ubalansert tarmflora. Hvis de er svake, kan det redusere helsen vår og kroppen fungerer ikke som den skal og burde. Det reduserer immunforsvaret, og dermed blir vi sårbare for sykdommer. Overvekt og høyere BMI. Gir mindre energi i hverdagen og følelse av tretthet, nedsatt søvnkvalitet, humørsvingninger og dårlig konsentrasjon.

 

www.lisalife.me

OMG, WE GOT STUCK! (VIDEO)

 

Milan fikk kjøre land cruiser for første gang og han er helt crazy, kjører rett i elva. For en morsom opplevelse og ikke minst et minne for livet.

Vi kommer til å legge ut mange morsomme videoer på youtube, gjerne følg meg der, trykk SUBSCRIBE! Da blir jeg veldig glad. Jeg er sikker på at du kommer til å elske kanalen, vi lover mye action og mange spennende eventyr! Takk 🙂

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top