RAFAEL – FØDSELSHISTORIE DEL 3

 

16.01.20 – Vi startet dagen med den siste tabletten. Antibiotika skulle jeg fortsette med helt til Rafael kom. Det var ingen effekt av tabletten denne gangen heller. Det ble bestemt at vi kunne dra på fødeavdelingen kl 12 og starte med drypp.

 

Vi kom på fødeavdelingen. Vi snakket med jordmor om at vi skulle starte med drypp, og så snakket vi litt generelt om min forrige fødsel og hvilke tanker jeg hadde denne gangen. Dette var en helt merkelig situasjon, at vi sitter og snakker om fødselen uten å være i fødsel og vi visste at mest sannsynlig ville han komme i dag. 

 

 

Med Milan hadde jeg blødning på 2 liter, slik at det var noe de ville være forberedt på. Jeg sa også at jeg kunne tenkte meg epidural om det ble et behov for det. Men ellers tenkte jeg at vi fikk bare ta det som det kommer, men at jeg var veldig redd siden jeg ble igangsatt nå.

 

Jordmoren undersøkte meg og kunne få 4 cm hun også. Hun kjente en vannballong og mente at det var bedre om hun bare tok vannet og kanskje riene ville starte av seg selv. 

 

 

Vannet ble tatt kl 13:30 ca, og etter bare 10 minutter kunne jeg allerede kjenne rier bygge seg opp. Hver eneste ri som kom ble vondere og kraftigere, som et elektrisk støt gjennom kroppen. Jeg var veldig nyskjerrig på om disse kraftigere riene allerede hadde en effekt på livmorhalsen så vi bestemte oss for å sjekke. Å ligge på rygg med vonde rier er bare helt grusomt. Jordmor var litt skeptisk da hun var redd jeg skulle miste motet om det ikke var mye fremgang, men jeg var klar over at dette kunne ta sin tid. 

 

Kl 14:30 – 5-6 cm åpning og veldig tøyelig og tynt. Hun spurte om jeg ville ha epidural nå eller om jeg bare skulle fortsette. Akkurat nå var riene så vonde at alt ble svart når de nådde toppene, jeg kunne ikke snakke eller noe, og jobbet meg godt gjennom dem. På grunn av alle ledningene kunne jeg nesten ikke bevege meg og ikke være i vann. Jeg måtte ha registrering på magen hele tiden, i tillegg til elektrode på hodet til babyen. Men en sekk på senga hvor jeg kunne lene meg fremover var det som hjalp mest. Det var vondt og allt handlet om å overleve nå, jeg fikk ikke helt tid på å “bli vant” med smertene når det gikk så fort. Jeg spurte jordmor hva hun tenkte, hva om jeg ikke tar epidural? Hun mente han ville være ute innen en time ca. Kjente jeg var veldig skeptisk, sa hun dette bare for å hjelpe meg til å holde ut videre? Så ingen epidural eller annen smertelindring ble igangsatt. Jeg ba Stanislav om å massere meg bak på ryggen og ved bekkenet. Han presset hardt med hendene og vrikket litt på bekkenet mitt, noe som ga veldig god smertelindring. Jeg følte meg allerede tom for energi, hvorfor? kanskje fordi alt skjedde så fort. Husker jeg sa til Stanislav at jeg følte meg allerede sliten.

 

 

Kl 15:00 kjente jeg plutselig litt trykking? Med Milan hadde jeg epidural, men så høy dose at jeg ikke kjente trykking i det hele tatt, så jeg ble veldig usikker. Jordmor mente at nå var det ikke lenge til han var ute, hun var helt sikker på at jeg kom til å begynne å trykke på riene. Jeg sto med prekestolen, men jordmor var litt redd for at han plutselig skulle komme, så jeg kom meg opp i sengen, i en stilling hvor jeg hadde en sekk foran meg. Jeg kunne stå på knærne og slappe av i overkroppen. Jeg synes det er behagelig med en slags vektløshet under riene, spesielt i overkroppen. Stanislav sto foran meg slik at vi kunne jobbe sammen og holde hverandre i hendene. Smertene hadde toppet seg enda litt, så nå fikk jeg også følelse av å måtte kaste opp, noe jeg heldigvis slapp unna.

 

 

15:30 – det var vaktskifte og jordmor sa jeg måtte ringe på om jeg følte trykking. Første rie som kom når hun gikk ut døra kjente jeg trykking og ba Stanislav om å ringe på. Hadde ingen anelse på hvor fort det kom til å skje eller hvor mye trykking jeg skulle kjenne før han kom. 

 

 

15:45 – Nå trykket det skikkelig til og jeg kunne kjenne at han kom lengre og lengre ned i bekkenet. Trykkingen var ekstrem, ikke veldig vondt egentlig, men det var en følelse at jeg kom til å eksplodere om jeg trykket for hardt, så jeg var litt usikker og nervøs. Men kroppen gjorde jobben nesten selv, samtidig ville jeg ikke trykke for lenge så jeg prøvde å trykke så hardt jeg kunne. Tror jeg klarte 3 runder på hver rie. Mellom riene drakk jeg litt saft for å ha litt energi. Noe som var litt komisk var at jordmor snakket norsk til meg og Stanislav snakket engelsk. Så når jordmor sa pust så sa Stanislav trykk. Så jeg ga dem alle klar beskjed om å samarbeide, hvis jeg skulle gjøre alt riktig, for det ble alt for mye for meg. Haha! Nå kom det jordmor nummer 2 og barnepleier, klar for å ta i mot lille Rafael.

 

16:00 – Plutselig kjenner jeg at hodet står i åpningen og det ble veldig vanskelig å bare puste når jeg kjente trykkingen, så jeg var litt redd for rifter hvis han kom ut for fort. Men jordmor var utrolig flink og veiledet meg hele veien, aner ikke hva jeg skulle gjort uten dem, de er så utrolig flinke, har ikke ord. Nå kjente jeg hodet sto ut og jeg spurte om Stanislav ville se, men jordmor sa at han burde være sammen med meg slik at vi hadde dette øyeblikket sammen. Kjente skuldrene til Rafael var på vei ut, dette var veldig vondt. 

 

16:05 – Rafael kom til verden <3 Endelig kjente jeg en lettelse i kroppen, jeg snudde meg og satt meg ned for å ta imot Rafael på brystet mitt. For en følelse! Endelig var han her og endelig var vi ferdig. Helt uvirkelig følelse, jeg har ingen ord som kan beskrive dette. Fødselen varte i 2,5 time. Ingen rifter, ingen blødning, jeg følte meg i skikkelig fin form, jeg var virkelig til stede. 

 

 

Vi sendte bilde til familie og det kom som et sjokk for alle. Ingen visste hva som foregikk og at vi ventet Rafael allerede nå. Ingen visste navnet hans heller. Vi ringte storebror og sa allerede etter 2 timer at han kunne komme på besøk. Denne følelsen kan ikke beskrives. 

 

 

RISOTTO – SOPP, SPINAT, RØDBETER, SOLTØRKET TOMAT & TRØFFEL

Risotto er som pasta, det smaker godt med absolutt alt. Risotto er veldig lett å lage og smaker jo himmelsk godt, spesielt denne kombinasjonen.

Det er tilfeldig hvordan rettene mine blir til da jeg ser hva jeg har også lager jeg ut i fra det. Denne kombinasjonen ble til da jeg har lavt jernlager i kroppen akkurat nå, så kjøleskapet mitt er full av grønnsaker med høyt jern-innhold.

Om du ønsker en sunnere versjon av risotto er byggryn genial og den smaker også veldig godt.

Ingredienser:

 • 200g spinat
 • 1 stor sjalottløk, eller 2 små
 • 1 rødbete
 • 2 dl risottoris
 • 500 ml grønnsaksbuljong
 • 6 soltørket tomat
 • 3 store champignon
 • Olje til steking
 • Trøffelolje (ikke nødvendig, men gir god smak)
 • Salt og pepper
 • Ost som topping

Slik gjør du:

 1. Skjær soltørket tomat, løk, hvitløk, sopp i små biter.
 2. Ha olje i en kasserolle og tilsett soltørket tomat, løk, hvitløk, sopp, spinat, og risottorisen.
 3. Stek sammen til løken er gyllen. Spinaten er stor, jeg river den litt i stykker, men når du koker risottoen vil spinaten forsvinne nesten helt.
 4. Ha i grønnsaksbuljong, ca 2 dl først og så lar du det koke. Du må koke det nesten inn før du tilsetter mer vann, og slik holder du på helt til risotto risen er ferdig kokt. Den skal være myk men du kan også ha den litt all dente. Det kan hende du må ha mer vann enn hva som står i oppskriften.
 5. Skjær rødbeten i små terninger og kok den alene i en kasserolle til den er mør.
 6. Når risottoen er ferdig tilsetter du rødbeten.
 7. Smak til med salt, pepper, og trøffelolje.
 8. Jeg liker å spise risotto med ost på toppen.

TARMBAKTERIER – DERFOR ER DE SÅ VIKTIGE

De fleste mennesker vet ikke om viktigheten av tarmbakteriene, og hvordan de fungerer på kroppen vår.

 

Når folk hører tarmbakterier synes de det er ekkelt, og det kan jeg forstå, hvorfor er de så viktige liksom?

 

Før jeg fikk kunnskap om disse bakteriene, ante jeg ikke hvor viktige de er for helsen vår, og at man kan utvikle og mate dem til å vokse og fungere bedre. Hvis du vil være en bedre versjon av deg selv og leve et sunnere liv, bør du passe på disse tarmbakteriene.

 

Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.

 

Tarmbakteriene er mye viktigere enn de fleste tror da de kontrollerer nesten alt i kroppen vår. En dårlig tarmflora vil gi deg dårligere helse både fysisk og mentalt.

 

Plantebasert mat, som et vegetarisk kosthold, er perfekt for disse bakteriene fordi vegetarisk kosthold inneholder mye fiber, som tarmbakteriene dine ønsker å spise. De gjærer fiber til fett, som smører og vedlikeholder tarmene våre slik at den kan utføre alle viktige oppgaver. Hvis du spiser ferdig og raffinert mat, gir du styrke til de skadelige bakteriene, og får de til å vokse seg sterke. Disse bakteriene vil gjøre kroppen din ubalansert, og de kan ta over og kontrollere både kropp og hjerne. Konsekvensene er sykdom og dårlig helsetilstand, også mentalt.

 

Tarmsystemet inneholder mange bakterier som utfører viktige oppgaver i kroppen din. De bryter ned maten i mindre biter slik at næringsstoffer kan tas opp i tarmsystemet, bygger nye næringsstoffer fra næringsstoffene fra maten du spiser, produserer enzymer for å bryte ned næringsstoffer i mindre biter og ødelegge skadelige bakterier og lager kjemiske reaksjoner.

 

Oppgavene blir deretter videreført til kroppen slik at kroppen kan bruke dette til videre arbeid i organene. Dette kan bidra til å redusere sykdommer. Du vil få bedre blodsukkerregulering, høyere fettforbrenning, mer energi, fremmer muskelvekst, bedre hud, bedre mentalitet og humør, og gi deg mer velvære. De kommuniserer med alle cellene i kroppen, også hjernen din, og gir dermed bedre konsentrasjon og hukommelse. De kommuniserer via nevrotransmittere eller hormoner.

Tarmbakteriene dine har ti ganger flere celler enn resten av kroppen din, og med dette også mange gener. Hvis disse bakteriene går i bakken, vil essensielle gener også gjøre det samme.

 

De fermenterer fiber til fett, kortkjedede fettsyrer. Dette fettet stimulerer celler i tarmsystemet til å produsere de samme signalstoffene som hjernecellene produserer, for eksempel serotonin, melatonin, histamin, acetylkolin og GABA.

 

Bakteriene kan lage slike signalstoffer helt av seg selv. Signalstoffene kan forbedre stressresponsen i hjernen, slik at du blir mindre stresset, bedre atferd, reduserer angst og uro.

En ubalanse vil gjøre det motsatte og øke disse faktorene, samt være vanskeligere å absorbere næringsstoff, mangel på konsentrasjon, hukommelse og redusere immunforsvaret.

 

De gode bakteriene lager antibiotika selv slik at de kan ta bort dårlige bakterier fra kroppen din.

 

Våre helsefremmende bakterier

 

Hva er Bifidobacteria?

Bifidobakteriene lever i tykktarmen, og de spesialiserer seg på å holde dårlige bakterier unna slik som Clostridium, Salmonella og Shigella, og gjæren Candida. De opprettholder også slimhinnen i tarmen vår og hjelper tarmen til å absorbere mineraler som sink, magnesium, jern, kalsium og flere vitaminer.

 

Bifidobakteriene er veldig viktige for oss, de tåler veldig lite og dør lett av antibiotika og desinfeksjonsmidler. Hvis vi har bare noen få av disse bakteriene, kan vi ha en mineral- og vitaminmangel, uavhengig av om vi spiser næringsrik mat.

 

Disse bakteriene blir veldig fornøyde når vi spiser fiber, noe vi kaller for prebiotisk fiber, som er plantefiber, karbohydrater (for eksempel laktulose, galaktooligosakkarider, oligosakkarider, oligofruktose, psyllium, etc.), som blir fordøyd av tykktarmbakterien og er derfor mat til bakteriene våre.

 

Derfor er fiberrik mat essensiell, slik at vi ikke sulter bakteriene. Noe annet som er viktig for helsen vår, er Tryptophan, en aminosyre som vi må få gjennom mat fordi kroppen ikke kan lage den selv, noe som er viktig for produksjonen av serotonin og melatonin. Bifidobakteriene gjør det mulig for tarmen å absorbere tryptofan.

 

Hva er Lactobacillus?

Du finner laktobacillus i tynntarmen og urinrøret. De gjærer fiber til melkesyre som balanserer pH-verdien. De lager sine antibiotika som bekjemper bakterier, sopp og virus.

 

Både Lactobacillus og bifidobacteria samarbeider i tykktarmen ved å opprettholde tarmslimhinnen og bygge immunforsvaret i tarmsystemet for å redusere allergi og betennelse, kutte opp maten du spiser og bygge nye næringsstoffer som maten bærer. De sørger for at du får vitamin A, K2, B og C, og signaliserer stoffer som GABA og serotonin.

 

Lactobacillus produserer B-vitaminer i tynntarmen. B-vitaminer er viktige for at kroppen skal absorbere kalsium. Hvis denne tarmfloraen er i ubalanse, kan den gi oss forskjellige grader av laktoseintoleranse.

 

En type laktobacillus i bakteriefamilien spesialiserer seg på å fjerne skadelige stoffer, inkludert konvertering av nitritt til vann og nitrogenoksid. Nitrat i kroppen din kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer og øke risikoen for tarmkreft.

 

Lactobacillus og bifidobacteria kommuniserer med hjernen og kan bidra til at fornyelsen og vedlikeholdet av hjerneceller går lettere. GABA er også et signal produsert av bakteriene. Signalet overfører meldinger om kjemiske forbindelser gjennom hjernen og nervesystemet og er involvert i å regulere kommunikasjonen mellom hjerneceller. GABA gir oss bedre sinnsstemning, bedre søvnkvalitet og reduserer angst.

 

Hvordan kan du styrke tarmbakteriene dine?

Bakterier vil komme og gå, ut i fra hva vi spiser, om vi bruker antibiotika, etc. Mer kunnskap om tarmbakterier og mat er en utmerket start på bevisstheten rundt å gjøre bakteriene sterkere, og en robust bakterieoppblomstring gir oss et sterkere og lengre liv.

 

Bakteriene dine vil ikke være fornøyde hvis du mater dem med kjøtt, og mat med lite fiber. De vil ha fiber slik at de kan produsere sunn fettsyre til tarmslimhinnen og til cellene i hjernen, og til nye bakterier som kan starte å vokse.

 

Du finner fiber i grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, havre og korn. Mindre plantebasert mat betyr mindre av disse næringsstoffene og også mindre antioksidant som er viktig for at bakteriene skal fungere som de skal. Så du blir det du spiser rett og slett.

 

Hva er probiotika?

Probiotika kalles de “gode” bakteriene.

 

Probiotika er levende bakterier som har en helsefremmende effekt. Det hjelper oss med å holde sunn fordøyelse, skaper en balanse i mikrofloraen og bekjemper sykdomsfremkallende organismer.

 

Probiotika kan fås gjennom kosttilskudd eller ved å spise gjæret mat og drikke.

 

Fermentering har vært konvensjonell i tusenvis av år for å oppbevare og lagre mat og oppnå bedre holdbarhet, og har nå blitt veldig populær igjen ettersom man lærer mer om tarmbakteriens funksjon i kroppen.

 

Fermentering er et vanlig begrep på konserveringsmetoder som eddik, melkesyre og alkoholgjæring. I dagligvarebutikkene finner du gjæret mat på et glass, men du kan ikke vite med sikkerhet om du får bakteriene gjennom denne maten. I dag tilfører de konserveringsmidler til maten for å forlenge datoen, og vi får maten fra den sterile matindustrien. Den beste måten å gjøre det på er å lære å gjøre det selv.

 

Ettersom vi nå vet hva tarmbakterier er og hvordan de er nyttige i kroppen vår, kan vi forstå konsekvenser av en svekket og ubalansert tarmflora. Hvis de er svake, kan det redusere helsen vår og kroppen fungerer ikke som den skal og burde. Det reduserer immunforsvaret, og dermed blir vi sårbare for sykdommer. Overvekt og høyere BMI. Gir mindre energi i hverdagen og følelse av tretthet, nedsatt søvnkvalitet, humørsvingninger og dårlig konsentrasjon.

 

www.lisalife.me

OMG, WE GOT STUCK! (VIDEO)

 

Milan fikk kjøre land cruiser for første gang og han er helt crazy, kjører rett i elva. For en morsom opplevelse og ikke minst et minne for livet.

Vi kommer til å legge ut mange morsomme videoer på youtube, gjerne følg meg der, trykk SUBSCRIBE! Da blir jeg veldig glad. Jeg er sikker på at du kommer til å elske kanalen, vi lover mye action og mange spennende eventyr! Takk 🙂

 

8 FORDELER MED Å VÆRE VEGETARIANER

Det er mange grunner til at folk blir vegetarianere. Bedre helse og leve lengre, bevare jordas naturressurser, bekymring for dyrevelferd eller bruk av antibiotika, religiøse overbevisninger eller unngå overdreven bruk av miljøressurser.

Å bli vegetarianer innebærer å endre livsstilen din. Å gjøre en såpass stor endring i livet kan være vanskelig fordi du ikke helt vet hvordan du skal gjøre det. Den beste måten å endre livsstilen din på er å gjøre det gradvis, så det blir en permanent endring.

Jeg spiser ikke kjøtt fordi kjøtt får frem negative egenskaper som frykt, sinne, angst, aggressivitet etc. Grønnsaker kommer fredelig på jorden når de er modne, og tillater dermed en sublim og fredelig tankebevissthet

CARLOS SANTANA, MUSIKER

Den vegetariske livsstilen har mange fordeler. Den inneholder et variert kosthold med all den ernæringen du trenger, den er plantebasert, ren og naturlig. Denne livsstilen vil gi deg mer energi og bedre humør i hverdagen. Det kan forbedre hudens helse, holde deg borte fra giftige kjemikalier, du tar vare på dyrene og reduserer sykdommer og tilstander.

Alle disse fordelene vil føre til et sunnere liv og kan få deg til å leve et lengre liv.

Vårt kjøttforbruk er også veldig høyt, og kjøttindustrien er en av verdens ledende årsaker til klimaendringer, så et vegetarisk kosthold gir ikke bare deg et sunnere liv, men et bedre miljø også.

Plantebasert mat:

Å være vegetarianer inkluderer ren og plantebasert mat som inneholder næringsstoffer som beskytter helsen vår, og et godt planlagt vegetarisk kosthold er sunt for alle mennesker i alle livsfaser og alder.

Kostholdet har fokus på grønnsaker, frukt, korn, nøtter, frø og belgfrukter. Ved å spise dette vil du få i deg alle vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer, fiber, antioksidanter, og proteiner. Mye mer næring enn hva du får gjennom kjøtt og fisk. Endring av livsstilen er en utmerket mulighet til å lære mer om ernæring og matlaging.

Å spise vegetarmat vil øke energien og immunforsvaret ditt, og det er bundet til å rense tankene våre og holde tankene positive, fordi bearbeidet mat som inneholder mye fett og sukker, tømmer vår energi og gjør oss mer slapp og dummere.

Et vegetarisk kosthold kan også gi mindre angst og stress. Det renser kroppen din for giftige stoffer, gir deg et roligere og sunnere sinn. Det har også en sammenheng med dine tarmbakterier. De liker fiber, og hvis de er glad er du glad.

Når du spiser grønnsaker og frukt som inneholder vann og fiber, vil det være lettere å fordøye, og kroppen din trenger ikke å jobbe så hardt og vil ha mer energi til andre prosesser.

Planter fører også oksygen gjennom blodet slik at kroppen din kan jobbe mer effektivt.

Sykdommer

Folk som spiser plantebasert mat har lavere risiko for å få sykdommer.

Kostholdet inneholder lite mettet fett og kolesterol. Har høyt fiber inneholder og full av fytokjemikalier.

Det kan forhindre hjertesykdommer, diabetes type 2, overvekt og en bestemt type kreft. Ved å slutte å spise rødt kjøtt, reduseres også tykktarmskreft betydelig.

Antioksidantrik mat kan redusere skader forårsaket av oksidativt stress, inkludert åreforkalkning. Grønnsaker og frukt inneholder høyt kalium som har store fordeler på blodtrykket.

Et vegetarisk kosthold vil også holde vekten nede fordi plantebasert mat inneholder et høyere nivå av fiber, vitaminer og mineraler. Det fører til lavere BMI. Du kan spise god mat uten å måle porsjoner, telle kalorier eller føle deg sulten, fordi riktig ernæring genererer mer bra energi for kroppen din. Men da er det viktig at du holder deg unna søppelmat og sukker som ikke er kjøtt, som også er vegetariansk.

Sunnere hud

Ikke alle vegetarianere har fin hud, og ikke alle kjøttspisere har kviser, men det er en sammenheng mellom vegetarisk kosthold og bedre hud-helse.

Grønnsaker og frukt inneholder mye vann, vitaminer, mineraler og antioksidanter, noe som bidrar til å redusere risikoen for inflammasjon av huden og dannelse av kviser. Antioksidant beskytter også huden vår mot skadelige frie radikaler.

Men igjen, du får ikke bedre hud hvis du velger vegetarisk junkfood, da kan det ha motsatt effekt. Så spis mat med sterk farge, fersk som mulig, som plukkes rett fra treet eller bakken. Plantebasert mat kan også forhindre oppblåsthet i ansiktet da det ikke binner vannet i kroppen.

Jeg selv merket etter noe måneder at huden ble bedre, men den ble værre før den ble bedre, så kroppen må bli vant til forandringen først for å så gi gode resultater.

Tarmbakterier

Tarmbakterier har en betydelig egenskap for helsen vår og de gode bakteriene får næring av fiber fra frukt, grønnsaker, bær, nøtter og frø.

Når bakteriene blir matet med fiber, produserer de kortkjedede fettsyrer, som gir næring til cellene i tarmsystemet. Dette vil hjelpe tarmsystemet til å styrke immunforsvaret og forhindre betennelse, noe som fører til å redusert risiko for mange sykdommer.

En ubalanse i tarmsystemet kan gjøre oss syke. Styrket tarmflora kan også redusere allergier.Fiber finnes bare i plantebasert mat.

Kjøttindustrien

Med et plantebasert kosthold tar du vare på dyrene.

I kjøttindustrien er dyrene i små bur hvor de knapt kan bevege seg og en diett med plantevernmidler. De gir også dyrene antibiotika og hormoner.

Hormonene går inn i kroppen din og forstyrrer din naturlige balanse av hormoner. Antibiotika er også et betydelig problem i dag, da det kan føre til antibiotikaresistens, noe som kan gi store problemer hvis du blir syk og trenger antibiotika.

Antibiotikum som finnes i husdyrgjødsel kan også komme inn i grunnvann, forurense overflatevann og true folkehelsen.

Du spiser ikke katten din eller hunden din, så hvorfor spise andre dyr. Ved å unngå dyreprodukter er en av de mest åpenbare måtene du kan ta et standpunkt mot dyremishandling.

Giftige kjemikalier, miljø og klimaendringer

Det meste av produksjonsindustrien er en tung belastning for miljøet.

Å spise plantebasert mat inneholder mindre giftighet. Det vil holde deg borte fra matbårne sykdommer, bakterier, parasitter og kjemikalier som er mer vanlig i kommersielt kjøtt og fisk.

Dyrking av planter tar mye færre ressurser enn dyrking av dyr.

Avlinger som vokser til å mate dyr, produserer mer klimagasser enn de som brukes til å mate mennesker. Det er tilgjengelig for alle å iverksette tiltak for klimaendringer fordi vi alle hver dag kan bestemme hva vi skal spise.

Ingenting vil være til nytte for menneskers helse og øke sjansene for å overleve livet på jorden like mye som utviklingen til et vegetarisk kosthold

ALBERT EINSTEIN

Fysisk og åndelig velvære

Åndelig vekst og velvære er også en helsegevinst med et vegetarisk kosthold.

I nesten alle kulturer har mat spilt en essensiell rolle i det fysiske og mentale. Det du velger å spise er et viktig aspekt av en persons daglige rutine, noe som har innvirkning på din helse og bevissthet.

Et vegetarisk kosthold skaper en endring i bevisstheten din, og det kan hjelpe deg med å finne indre ro, lykke, føle lettere og mer medfølelse for både dyr og mennesker. Hver religion og åndelig filosofi gjennom tidene har lært at vi er her for å dele jorden, og ikke drepe.

Sanskritets ahimsa, som betyr “ikke skade”, vektlegges i flere østlige religioner. Ahimsa betyr også godhet og ikke-vold mot alle levende, inkludert dyr; Den respekterer levende vesener som en enhet og inkluderer troen på at alle levende ting er koblet sammen

Du blir det du spiser

Det er forskjellige ordtak om hva som skjer med oss ​​mennesker når vi spiser produkter fra dyr.

Noen mennesker tror at vi spiser den negative vibrasjonen fra dyret, altså smerten og frykten dyret hadde da det led til en smertefull død. Andre påpeker at hormoner og adrenalin fremdeles kan være i kjøttet etter at dyret har vært i frykt og smerte, som vil bli absorbert i kroppen din. Noen mennesker sier at det er et valg mellom liv og død, ikke bare for dyr, men for planeten, oss selv og andre mennesker.

I våre hjerter vet vi alle at det er galt å skade andre skapninger og at alt liv skal respekteres.

For å motta indre lykke, blir du pålagt å være din egen mester å ta ansvar selv. Du tar en beslutning basert på tidligere inntrykk og nåværende kunnskap. Dette er viktig når du blir vegetarianer, at du ikke tvinger tankene dine til noe, men søker etter fakta og lytter til bevisstheten og intuisjonen din. Du må være mer bevisst på spise- og drikkevanene dine. Hvis du fortsetter å utføre en bestemt handling i lang tid, blir det en vane. Ditt sinn godkjenner slike handlinger uten å tenke over det, noe som på en måte er latskap, da du alltid vil forholde deg til komfortsonen din.

Sinnet ditt blir påvirket av alt du spiser og drikker. Når et dyr blir slaktet, fylles det med angst, frykt og smerte. Når du spiser kjøttet av det døde dyret som bærer de illevarslende følelsene, kan tankene dine bli urolige og fylte av fortvilelse.

Karma-loven: Som vi sår, skal vi høste; for hver handling er det en reaksjon; gjør mot andre som du vil dem skal gjøre mot deg. De som tror på loven om Karma, vil lett forstå at den typen Karma som blir påført ved å spise kjøtt, etter å ha påført dyr smerter og for tidlig død, ikke kan gi deg fred og lykke som en belønning.

Vi er alle åndelig forbundet med energi, enten vi velger å tro det eller ikke. Det betyr at alt du gjør, sier, tenker, tror og til og med spiser har en rolle i din generelle tilstand av bevissthet, velvære og vitalitet. Vi er alle en del av livets krets.

Vibrasjonen av mat stammer fra kraften den ble opprettet med, som solen. Jo mer fersk, naturlig og økologisk mat, desto høyere er vibrasjonen. Hvis effekten av maten som produseres påvirker planeten negativt, er det høyst sannsynlig at maten vil ha en lavere energi-vibrasjon. Å spise mat med høy vibrasjon hjelper oss å oppnå høyere bevissthet og bedre koble oss bedre til oss selv.

RAFAEL – FØDSELSHISTORIE DEL 2

 

13.01.20 – Vi fortsatte med antibiotika hver 4. Time. Legen fortalte oss at de ville vente til jeg var i uke 37+0 før de startet i gang fødselen. Ukene regnes litt forskjellig, når jeg er i uke 37+0 er jeg inn i svangerskaps uke 38. De ville altså vente to dager, men samtidig mente de også at han burde være ute innen 4 dager, med tanke på vannavgang. Registreringene av babyen var fortsatt fin, så Rafael hadde det bare fint i magen.

 

(Som sykepleier forklarer jeg i en video til Stanislav hva som foregår, haha.)

 

Vi innså at vi kom til å bli noen dager på sykehuset, noe vi syntes var helt greit. Men den såkalte fødebaggen som ble pakket inneholdt veldig lite klær, så vi bestemte oss for å hente Milan i barnehagen og dra hjem en tur for å pakke mer. Det var veldig gøy og spennende å fortelle Milan at vi nå var på sykehuset fordi vi ventet på at lillebror skulle komme. Milan skulle til Miami på lørdag, så jeg var veldig spent på om han skulle få tid til å se lillebror før han dro. Vi spilte nintendo sammen og laget middag. Jeg fortalte Milan at neste gang jeg ringer er lillebror her. Milan var sammen med pappaen sin og besteforeldrene.

 

(Det ble mye god vegansk mat fra Persilleriet)

 

(bilde av Milan som ble tatt nå i Miami)

 

Det ble tatt infeksjonsprøver to ganger daglig, de var normal, litt forhøyet, men så lite at det kunne være på grunn av hva som helst. Jeg begynte faktisk å føle meg litt syk og tenkte kanskje det var influensa på gang.

 

14.01.20 – Denne dagen føltes det ut som jeg virkelig skulle få influensa og ble ganske bekymret for å skulle være kjempesyk og føde samtidig. Jeg kom på at jeg hadde 40 i feber noen dager før Milan kom. Å føde mens man har influensa må være skikkelig tungt, jeg kan ikke forestille meg dette.

 

(Det ble spist 1000 kjeks sikkert. Rafael sov såklart hver gang det skulle registreres. Jeg vil aldri smake en kjeks igjen).

 

Det ble tatt en ultralyd for å måle lengde og vekt på gutten vår og fostervannet i magen. Fostervannet hadde fylt seg opp så det var nå normal mengde igjen, hodet lå som en propp ned i bekkenet mitt. Babyen hadde det fortsatt bare fint, og han ble målt til å veie over 3000 gram. Det kom veldig overraskende, en baby 3 uker før termin så stor.

 

Legen kom litt ut på dagen og vi snakket om igangsetting, og siden jeg følte jeg begynte å bli syk bestemte vi oss for at vi like gjerne kunne starte i dag. Hun mente at jeg mest sannsynlig egentlig var i uke 37 i dag, en dag til og fra spilte liksom ingen rolle.

 

(Hahaha. Vi gikk over til isbiter, klarte ikke tanken på å spise mer kjeks.)

 

Det ble startet opp med tabletter vaginalt som skal modne livmorhalsen. Maks 8 tabletter totalt og hver 4 time, så dette kunne også ta sin tid. Etter første tablett kjente jeg litt mensmurringer, men ingen flere tegn på modning.

 

15.01.20 – Jeg kjente mensmurringer hele natten, kanskje noen rier, men veldig lite. Da jeg ble sjekket hadde jeg i løpet av natten fått 3-4 cm og var veldig tøyelig, hun kunne til og med kjenne en ballong, altså fostervannet som bulte ut. Så hvis jeg fikk noen skikkelig rier nå ville det nok gå fort.

 

 

Vi fortsatte med tabletter, de hadde lite effekt og det var ingen forandring ved undersøkelsene. Vi gikk mange turer, og da kunne jeg virkelig kjenne at hodet var langt nede, da det føltes ut som han var mellom bena mine, veldig rar følelse. Vi tok litt “trappetrening”, gikk en del etasjer opp. Men jeg passet på å slappe av også, for å ikke bruke opp energien min.

 

(De fleste bildene er fra videoer, så de er utrolig dårlig kvalitet på, beklager)

 

Mot midnatt hadde jeg igjen 2 tabletter. Om disse tablettene ikke fikk meg i fødsel måtte de starte med drypp som får i gang rier, eller keisersnitt om drypp ikke hadde noe effekt eller om babyen skulle bli veldig stresset av denne situasjonen.

RISTEDE GRESSKARKJERNER – SMAKER SOM POPKORN

Ristet gresskarkjerner i ovn smaker rett og slett som popkorn! De inneholder masse vitaminer og mineraler, så neste gang du renser et gresskar så ta vare på frøene. Ristede gresskarkjerner kan brukes som snacks, som topping, eller ingrediens i en rett. Perfekt som topping i supper eller i en salat.

Slik gjør du:

 1. Rens et gresskar, ta ut frøene, skyll de godt og tørk de med et kjøkkenhåndle.
 2. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
 3. Ha bakepapir på et stekebrett og legg frøene på stekebrettet.
 4. Ha over olje og krydder. Du kan bruke salt og pepper, sammen med urter (jeg bruker ofte timian, paprika eller rosmarin, men du kan bruke hva som helst. Eller en god blanding av alt).
 5. Bland godt sammen.
 6. Stek gresskarkjernene i 10-15 minutter. De popper som popkorn.

 

4 DAGER ETTER FØDSEL

 

37 fullgåtte uker, 9 måneder, plutselig var det tomt, men samtidig ikke, hjertet er så full av kjærlighet. Det er utrolig hvordan menneskeroppen, spesielt oss kvinner, fungerer, at bare på 9 måneder har du laget en baby som er klar for å møte denne verden. Når han ligger der å sover, og er så søt, tenker jeg at jeg vil bare ha fler. Hvordan kan man få nok av disse små skapningene? Hjertet mitt smelter.

 

Slik ser jeg ut 4 dager etter å fødsel med mitt barn nummer 2, det er utrolig hvor mye kroppen går tilbake til seg selv, hver dag. Jeg er utrolig stolt av kroppen min. Gikk akkurat nok opp i vekt tilpasset min kropp, har ingen tanker om trening enda og jeg spiser akkurat det jeg vil. Jeg har fått så mange kommentarer på at magen er liten, om jeg spiser, hvorfor jeg trener. Mange var sikker på at min baby var alt for liten, spesielt da jeg er vegetarianer i tillegg. Jeg forventet faktisk han til å være mindre på grunn av fødsel i uke 37. Men Rafael var jo like stor som storebror som kom til termin, helt utrolig. Men jeg bryr meg ikke og det er fasinerende at andre bruker så mye energi på å tenke slike tanker om andre. Vær stolt av deg selv du også og gjør det som er best for deg.

VEGANSK THAI GREEN CURRY

 

Det thailandske kjøkkenet har mange spennende retter, fulle av smak og eksotisk krydder. Green curry er en rett som ikke er så sterk, den har en mer søtlig smak av kokos. Hva jeg elsker med Thailandske retter er at de er flinke til å bruke farger, masse grønnsaker, og sunne fettsyrer.

Ingredienser

 • Jasminris
 • 2 store gulrøtter
 • 3 store champignon
 • Håndfull grønne bønner
 • 1 liten rød paprika
 • 1 ss finhakket ingefær
 • 2 fedd hvitløk finhakket
 • 1 gul løk
 • 1 boks kokosmelk
 • 1 ss kaldpresset olivenolje
 • 4 ss soyasaus
 • 2 ts grønn karrypasta
 • Saften av 1 lime
 • Persille, koriander

Slik gjør du det:

 1. Kok ris etter anvisning. Ca 1 kopp ris og 2 kopper vann med litt salt. Skyll risen godt før du bruker den. Kok risen i ca 12-15 minutter og rør ofte så det ikke brenner seg. Skru ned varmen litt om det koker for mye.
 2. Hakk gulrot, ingefær, sopp, paprika, og løk.
 3. Ha olje i en panne og tilsett alle hakkede grønnsaker og grønne bønner. Stek i 5 minutter.
 4. Tilsett soya saus og grønn karrypaste, stek i ytterligere 2 minutter.
 5. Tilsett kokosmelk og la det koke i 5 minutter.
 6. Ha saft fra 1 lime over retten, sammen med noe grønt, slik som persille og koriander.

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top