5 FARGER DU BØR SPISE HVER DAG

 

De fleste tenker nok ikke over om de spiser variert, og når jeg sier variert mener jeg ikke ulike typer fisk for eksempel eller biff en dag og suppe den neste dagen, men farger. Spiser du alle fargene hver dag?

De fleste velger matvarer basert på smak, pris, og hvor praktisk de er.

Matvareprodusenter lager bearbeidet mat som smaker godt, er lett å tilberede, og ofte billigere. En av de viktigste grunnene til at mange velger denne maten, for å spare tid og penger i en ellers hektisk hverdag.

Et av problemene med slik mat er at det inneholder mye sukker, fett og salt. Denne maten inneholder også som regel lite farger, og ingrediensene er kanskje ikke ferske, noe som betyr at de inneholder lite næringsstoffer, fytokjemikalier og fiber som kroppen vår trenger.

Denne maten får oss til å føle oss mett, men for helsen vår kan den bearbeidede maten være en betydelig konsekvens og øke sykdommer og tilstander. Et fargerikt, balansert kosthold er forbundet med god helse og velstand.

Som vegetarianer vil du alltid ha en tallerken full av farger. Fargene på grønnsakene og fruktene presenterer en rekke vitaminer, mineraler, fiber og fytokjemikalier, som har enorm helbredende kraft, og hva kroppen din trenger for å trives.

Hva er fytokjemikalier?

Ordet “fyto” er gresk og betyr “plante.”

Fytokjemikalier er en vanlig betegnelse på helsefremmende plantestoffer (karotenoider, glukosinolater og fenoler) som forekommer naturlig i planter, og som gir farge til maten, samt tilfører smak og lukt.

Planter rike på fytokjemikalier har ofte en bitter smak. Fytokjemikalier er bra for helsen vår, da de inneholder mange antioksidanter. Antioksidanter bekjemper skader på cellene våre forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er noe kroppen vår kan lage av seg selv, for eksempel fra faktorer som røyking og UV-stråling.

Hvis frie radikaler tar over antioksidantene og skaper en ubalanse, kalles denne ubalansen oksidativt stress, som kan forårsake betennelse i kroppen vår. Betennelse i kroppen vår kan føre til kroniske sykdommer, tidlig aldring, diabetes, hjertesykdommer og noen typer kreft. Noen antioksidanter gir betennelsesdempende virkning som bekjemper betennelse i kroppen.

Hva er helsemessige fordeler med fytokjemikalier?

Ulike typer frukt og grønnsaker har forskjellige fytokjemikalier og næringsstoffer, og de har mange fordeler for helsen vår på forskjellige måter. En liste med helsemessige fordeler:

  • Forebygge noen typer kreft.
  • Lavere LDL-kolesterol.
  • Beskytte mot skade på DNA.
  • Forhindre urinveisinfeksjoner.
  • Øke immunforsvaret.
  • Forhindre infeksjoner.
  • Redusere hjertesykdommer.
  • Redusere betennelse.
  • Restorativ effekt på kroppens celler.
  • Antibakteriell og antiviral effekt.
  • Opprettholde hudens elastisitet og kan være anti-aldring.
  • Detoxe forurensing i kroppen din.

Spise regnbuens farger hver dag

For å dekke alle næringsstoffene som kroppen trenger, bør du spise variert og hver av regnbuens farge hver dag. I tillegg til farger, er det også viktig å spise balansert, rent og friskt.

Blå / lilla

Aubergine, blåbær, bjørnebær, solbær, plommer, lilla kål, lilla kål, reddik, druer, svisker, fiken, rosin, rødbeter, acai.

Inneholder folsyre, fiber, protein, jern, C-vitamin, A-vitamin, lutein, kalium og er rike på antocyanin, resveratrol og antioksidanter.

Blå og lilla mat representerer hjernen din og sinnet ditt. Hjernen din er sentrum i nervesystemet som kontrollerer de andre organene og regulerer muskelaktivitet og sensorisk informasjon.

Hjernen sender også ut hormoner. Hormonene fungerer som budbringere og hjelper kroppen og kroppene til å kommunisere sammen.

Et sunt arbeidende sinn er essensielt for blant annet å vokse og lære, muskelaktivitet og hukommelse.

En nedsatt hjernefunksjon du kan få depresjon og angst, en reduksjon i muskelbevegelser, problemer med hukommelse og erkjennelse.

Anthocyanins og resveratrol er et av de beste næringsstoffene som kan forhindre kreft og bidra til å redusere risikoen for hjerneslag og hjertesykdom.

Resveratrol kan forbedre hudens helse ved å hemme utseendet på aldersflekker som bidrar til UV-B-stråler.

Antioksidanten i blå og lilla mat beskytter hjernen og nervesystemet mot oksidativt stress og betennelse, forårsaket av frie radikaler.

Helsefordeler:

  • Økt immunforsvaret.
  • Reduserer risikoen for Alzheimers sykdom.
  • Forbedrer minnet.
  • Beskytter celler mot skade.
  • Anti-aging.
  • Bedre hjerte- og hjernefunksjon.
  • Reduserer risikoen for forskjellig kreft.
  • Reduserer betennelse i kroppen din.
  • Reduserer blodtrykket.

Rød

Tomat, vannmelon, rosa grapefrukt, guava, tyttebær, granateple, rød pepper, jordbær, bringebær, kirsebær, rødt eple, reddik, chilipepper, goji, guava, rabarbra.

Inneholder vitamin C, A, B6, K, folat, flavonoider, tanniner, fiber, mangan, kalium, og er rik på lykopen, ellaginsyre, hesperidin, antioksidant og antocyanin.

Resveratrol, en kraftig antioksidant, har betennelsesdempende egenskaper, og kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer og kreft.

Lykopen er kjent for å bekjempe prostatakreft, og kan redusere risikoen for hjertesykdom.

C-vitamin er bra for å beskytte kroppen din mot immunsystem mangler, og hjelper også med å senke LDL-kolesterolet.

Helsefordeler:

  • Reduserer risikoen for kreft.
  • Beskytter mot hjerteinfarkt og kan redusere risikoen for hjertesykdom.
  • Reduserer betennelse.
  • Hindrer at bakterier fester seg til cellene.
  • Reduserer risikoen for diabetes.
  • Bedrer blodsirkulasjon.
  • Forbedrer øyehelsen.
  • Gir sunnere hud.
  • Lavere LDL-kolesterol.
  • Bedrer fordøyelse.
  • Forbedret fysisk ytelse.
  • Tar opp skadelige frie radikaler.
  • Opprettholder lavt blodtrykk.

Gul / Orange

Søtpotet, gulrot, mango, aprikos, sitron, appelsin, banan, nektarin, persimmon, ananas, papaya, fersken, gresskar, mais, ingefær.

Inneholder vitamin A og C. Rik på beta-karoten, alfa-karotenoider, hesperetin, beta-cryptoxanthin og lutein.

Betakaroten som er en antioksidant som har en viktig rolle for øyehelsen din. Det opprettholder øyefunksjonen og forhindrer nattblindhet.

Antioksidantene kan beskytte oss mot betennelse i kroppen, og redusere noen kreftformer, siden det tar vare på frie radikaler. Det kan også beskytte mot aterosklerose, blodkarskader, astma og hjertesykdommer.

Inneholder et høyt vitamin A-nivå, som gjør grønnsakene og fruktene perfekte som en matbit etter treningen, fordi karotenoider kan bidra til å reparere muskler.

Helsefordeler:

  • Beskytter huden mot sol og forurensning.
  • Fremmer øyehelse og bevare synet.
  • Reduserer risikoen for kreft.
  • Reduserer risikoen for hjertesykdom.
  • Fremmer sunne ledd.
  • Lavere LDL-kolesterol.
  • Fremmer kollagen.
  • Opprettholder normal pH-balanse.
  • Øker immunforsvaret.
  • Gjør beinene dine sterkere.

Grønn

Grønnkål, salat, spinat, brokkoli, kiwi, grønn pepper, kål, mange forskjellige urter, druer, pærer, eple, asparges, courgette, grønne bønner, lime, artisjokk.

Inneholder vitamin K, C, E, A og B6, folsyre, kalium, omega-3 fettsyre, fiber, karotenoider, kobber, magnesium, sink, folat, metylcystein, sulfoksider, glukosinolater. Rik på klorofyll, lutein, zeaxanthin, indoler, isotiocyanat, flavonoider og sulforaphane.

Inneholder det naturlige pigmentklorofyllet som gir disse plantene den grønne fargen. Grønn mat er rik på isotiocyanater, som produserer enzymer i leveren som hjelper kroppen med å fjerne potensielt kreftfremkallende forbindelser.

Grønn mat inneholder svovelholdige forbindelser som kan bidra til å avgifte leveren din, og også beskytte mot kreft som kreft i eggstokkene.

Rik på folat som er viktig for gravide når det gjelder normal utvikling av ryggmarg og hjerne hos fosteret.

Disse vitaminene og mineralene er veldig nyttige for å øke immunforsvaret, metabolismen og beskytte mot celleskader.

Helsefordeler:

  • Økt immunforsvaret.
  • Detoxing av kroppen din.
  • Økt energien.
  • Bedrer absorpsjon av næringsstoffer.
  • Raskerer vevsheling.
  • Reduserer risikoen for kreft.
  • Reduserer betennelse.
  • Bedrer fordøyelse.
  • Lager blodceller.

Hvit

Løk, hvitløk, purre, sopp, fennikel, kokosnøtt, blomkål, potet.

Inneholder selen, vitamin B6, B2, C, D, folsyre, kalium, niacin, jern, magnesium, fiber, sink, beta-glukan, kobber, sulfanpolymerer, Indole-3-Carbonyl.

Hvite fargede planter har også fytokjemikalier, en som kalles Allyl sulfides. Denne antioksidanten er bra for å forsterke beinene, og det har en antibakteriell effekt.

Noe hvit mat inneholder prebiotikum. Prebiotic mater tarmene dine med probiotika, som har store helsemessige fordeler på kroppen din.

Kalium kan redusere blodtrykket, opprettholde god helse for nyrene, og også ha positive effekter på stress og angst.

Grønnsaker med mye fiber hjelper med å opprettholde en sunn fordøyelseskanal og kan redusere risikoen for koronar hjertesykdom.

Helsefordeler:

  • Forbedrer glutathione syntese, som er en antioksidant
  • Anti-inflammatorisk
  • Beskytter mot visse kreftformer
  • Holder beinene sterke
  • Senker risikoen for forskjellige hjertesykdommer
  • Lavere LDL-kolesterol
  • Balanserer hormoner
  • Antivirale og antibakterielle egenskaper
  • Reduserer blodtrykket
I am a Norwegian girl, vegetarian, nurse, and a mom. Pregnant with a January baby <3 I'm creative and have a passion for food, lifestyle, sport, and traveling. I hope you find some inspiration, enjoy!
Posts created 151

2 thoughts on “5 FARGER DU BØR SPISE HVER DAG

  1. Tusen takk for et flott, inspirerende og lærerikt innlegg. Heldigvis er jeg en av dem som spiser fargerikt nesten hver dag. I alle fall når jeg er hjemme og fri fra jobb. Ønsker deg en finfin dag.

    1. Takk for det ❤️ Hyggelig kommentar å få 🙂 Vegetarianer eller ikke. Tror det er mange som ikke er helt klar over hvor viktig det er å spise mat med farger. Å helst alle fargene hver eneste dag!
      Ønsker deg også en fin dag 🙏🏼✨

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top