Som vegetarianer er nøttestek den perfekte fest retten, og passer spesielt godt som middag til høytider, slik som jul og nyttår. Det er enkelt å lage og inneholder mange viktige næringsstoffer. Det fine med å være vegetarianer er at du slipper dårlig samvittighet for å ha spist for mye kjøtt med mye fett i disse juletider.
Ingredienser til fyllingen:
- 1 stk purre, ca 250g
- 2 stk gul løk
- 1 ss smør
- 100 g dadler, finhakket
- 100 g kokte kastanjenøtter (ikke nødvendig men gir en utrolig god nøttesmak)
- 3 kvast rosmarin
- 3 kvast timian
- 1 fedd hvitløk
- 75 g brødsmuler
- 1/2 eple i små terninger
- 190 g blandede usaltede nøtter (mandler / cashewnøtter / hasselnøtter / brasil nøtter / valnøtter / pekannøtter), grovt hakket
- 6 stk valgfri sopp
- 1 ss olivenolje
- 1 egg
- Salt og pepper
- 4-6 plater butterdeig
Slik gjør du:
- Finhakk rosmarin, timian og hvitløk.
- Skjær soppen i små terninger og legg på en ildfast form. Tilsett halvparten av rosmarin og timian, samt litt salt. Bak i ovnen i 10 minutter på ca 200-225 grader.
- Vask purre godt. Skjær purre på langs og deretter i 1/2 cm skiver. Smelt smør i en panne og stek over middels varme, med resten av rosmarin, timian, og litt salt og pepper. Rør ofte. I ca 10-12 minutter, til løken er myk.
- Legg purre over i en bolle. Ta ut soppen og tilsett soppen i bollen sammen med purre.
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Hakk nøttene grovt.
- Skjær eplet i små terninger.
- Bland alle ingrediensene i bollen sammen med purre og soppen, tilsett olivenolje. Bland godt. Spe på med brødsmuler til “deigen” får en fin konsistens.
- Legg butterdeigplatene slik at de overlapper litt, og kjevle ut til en stor firkant. Legg fyllet i midten og trykk godt sammen. Bruk egg som lim til å feste kantene når du lukket deigen.
- Legg nøttesteken over på stekebrettet, med skjøten ned. Stikk gjerne et par hull i deigen med en skart kniv, så unngår du at den sprekker.
- Pensle med melk og stek i 30-40 minutter til den er gylden.