JEG ER KLAR 2020

 

Mitt første blogginnlegg fra telefonen. Fikk veldig lyst til å titte innom å ønske dere alle et Godt Nytt År ❤️

 

I skrivende stund befinner jeg meg på min hjemplass Honningsvåg som er verdens nordligste by. Det er mørkt men utrolig fint her nå. Vi har hatt både storm, sett nordlys og solen i horisonten. Været her kan være ekstremt så veiene har vært stengt flere ganger.

 

 

Vi var innom Nordkapp en tur også, Stanislav og Milan for første gang. Veldig gøy men også ganske ekstremt vær, kraftig vind.

 

 

Nå kan 2020 bare komme. Jeg går inn i det nye året med bloggpost nr 100, har vært på listen på blogg.no i noen uker, jeg har ordnet egen nettside, kjørt Europa på langs, fått sett mine besteforeldre igjen etter 11 år, endelig fått vært på hjemplassen min igjen, og ikke minst det største av alt så går jeg inn i 2020 som høygravid ❤️

 

HVORFOR JEG ELSKE Å VÆRE VEGETARIANER I JULA

 

Jeg begynte å tenke litt over det å være vegetarianer, spesielt nå i julen, da det er i disse høytider man virkelig ser de store kontrastene med kjøtt og det å ikke spise kjøtt. I julen består maten av enten fisk eller kjøtt hver eneste dag, ja som regel består sikkert maten hver dag til de fleste av fisk eller kjøtt. Det som er spesielt i julen er at kjøttmaten er kraftig, den inneholder mye fett og det fråtses i store mengder.

 

 

Hvert år etter nyttår handler nyheten om hvordan man kan slanke bort disse ekstra kiloene som i jula. Ikke bare på grunn av det mektige kjøttet, mange klarer ikke å begrense sukkerinntaket heller. Sammen vil disse to skape veldig uheldige konsekvenser for deg. Men tilbake til nyhetene, i alle avisene, på bussen, på sosiale medier, det eneste du hører om er å komme i gang med treningen igjen, slank bort julematen, billig treningsmåned på treningssenteret, osv.. Spør du meg så er det ganske utrolig hvordan man klarer å legge på seg så mye i jula, at dette er en tid man ikke trenger å tenke på begrensninger?!

 

 

November og desember er den mørkeste tiden, den hardeste tiden å stå opp å holde på rutinene, spise sunt, dra på trening hver eneste dag, men for meg har disse to månedene alltid vært den tiden på året hvor jeg er sterkest både mentalt og fysisk. Den tiden hvor jeg føler jeg virkelig får utfordret meg selv på flere området, noe jeg elsker. Det får meg på en måte til å føle at jeg lever, hvis du skjønner.

 

 

Å være vegetarianer i jula er helt fantastisk. I dag laget jeg hjemmelaget blomkålsuppe, i morgen på nyttårsaften skal jeg lage nøttestek. Når jeg sitter å spiser middag er jeg takknemlig hver eneste dag over at jeg har valgt å ikke spise kjøtt eller fisk lengre. Jeg trenger aldri å bekymre meg over om jeg er sunn eller ikke (spiser bare hjemmelaget mat med ferske råvarer), trenger hvertfall aldri å tenke hver januar at jeg må slanke bort de ekstra kiloene fra julematen dette året. Sukker har jeg ingen problem med, men i morgen blir det faktisk ostekake med sukker, det er lenge siden men det skal jeg unne meg faktisk. Hver gang vi spiser middag tenker jeg alltid over hva jeg egentlig spiser og hver gang innser jeg at jeg spiser utrolig mange vitaminer, mineraler og antioksidanter. Tror kanskje mange tar det litt for gitt at man har behov for alle disse næringsstoffene hver eneste dag. Det handler om så mye mer enn å få i seg proteiner som de fleste alltid lurer på hvordan vi får i oss.

BAKT OSTEKAKE MED PEPPERKAKEBUNN

 

Ingredienser:

Til bunnen:

  • 300 g pepperkaker
  • 150 g smør
  • 3 ss kokosblomst sukker (brunsukker kan også brukes)

Fyll:

  • 600 g kremost naturell
  • 200 gram sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 200 g rømme
  • 2 egg
  • 1 eggeplomme
  • 1 kurv bringebær (kan også bruke frosne bringebær)

Bærsaus:

  • 300 g bringebær
  • Honning

 

Slik gjør du:

  1. Bruk en rund kakeform 20-22 cm.
  2. Kle formen med bakepapir.
  3. Tin bærene til sausen om du bruker frosne bær. Rør bærene med honning til de er søte nok, kjør de gjerne en runde med stavmikser. Gni sausen gjennom sil om du ønsker å fjerne frøene.
  4. Varm ovnen til 180 grader.
  5. Knus kjeksen til fine smuler. Bland kjeksen, smør og sukker. Trykk kjeksblandingen jevnt ut i bunnen av formen og opp langs sidene.
  6. Stek bunnen i ovnen på 180 grader i 10 minutter.
  7. Rør osten glatt og kremet, bruk helst en kjøkkenmaskin. Visp inn sukkeret gradvis på lav hastighet.
  8. Tilsett frøene fra vaniljestangen og rømme. Visp alt godt sammen.
  9. Visp inn ett og ett egg og eggeplommen. Ikke rør for mye etter at eggene er tilsatt.
  10. Ha fyllet over bunnen. Ha gjerne litt bringebær saus på toppen og noen bringebær, litt her og der. Men dette er ikke nødvendig.
  11. Stek kaken ved 180 grader i cirka 50-60 minutter.
  12. Kaken skal være fast, men litt “dissete” i midten.
  13. Skru av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la ostekaken stå i ovnen i ytterligere 30 minutter.
  14. Server med bringebærsaus.

NØTTESTEK MED BUTTERDEIG

 

Som vegetarianer er nøttestek den perfekte fest retten, og passer spesielt godt som middag til høytider, slik som jul og nyttår. Det er enkelt å lage og inneholder mange viktige næringsstoffer. Det fine med å være vegetarianer er at du slipper dårlig samvittighet for å ha spist for mye kjøtt med mye fett i disse juletider.

 

Ingredienser til fyllingen:

  • 1 stk purre, ca 250g
  • 2 stk gul løk
  • 1 ss smør
  • 100 g dadler, finhakket
  • 100 g kokte kastanjenøtter (ikke nødvendig men gir en utrolig god nøttesmak)
  • 3 kvast rosmarin
  • 3 kvast timian
  • 1 fedd hvitløk
  • 75 g brødsmuler
  • 1/2 eple i små terninger
  • 190 g blandede usaltede nøtter (mandler / cashewnøtter / hasselnøtter / brasil nøtter / valnøtter / pekannøtter), grovt hakket
  • 6 stk valgfri sopp
  • 1 ss olivenolje
  • 1 egg
  • Salt og pepper
  • 4-6 plater butterdeig

Slik gjør du:

  1. Finhakk rosmarin, timian og hvitløk.
  2. Skjær soppen i små terninger og legg på en ildfast form. Tilsett halvparten av rosmarin og timian, samt litt salt. Bak i ovnen i 10 minutter på ca 200-225 grader.
  3. Vask purre godt. Skjær purre på langs og deretter i 1/2 cm skiver. Smelt smør i en panne og stek over middels varme, med resten av rosmarin, timian, og litt salt og pepper. Rør ofte. I ca 10-12 minutter, til løken er myk.
  4. Legg purre over i en bolle. Ta ut soppen og tilsett soppen i bollen sammen med purre.
  5. Forvarm ovnen til 175 grader.
  6. Hakk nøttene grovt.
  7. Skjær eplet i små terninger.
  8. Bland alle ingrediensene i bollen sammen med purre og soppen, tilsett olivenolje. Bland godt. Spe på med brødsmuler til “deigen” får en fin konsistens.
  9. Legg butterdeigplatene slik at de overlapper litt, og kjevle ut til en stor firkant. Legg fyllet i midten og trykk godt sammen. Bruk egg som lim til å feste kantene når du lukket deigen.
  10. Legg nøttesteken over på stekebrettet, med skjøten ned. Stikk gjerne et par hull i deigen med en skart kniv, så unngår du at den sprekker.
  11. Pensle med melk og stek i 30-40 minutter til den er gylden.

 

GRAVID UKE 34

 

Babyen er på størrelse med en kinesisk kål

41 cm lang og 2300 gram tung

 

Baby:

Oppdatering fra uke 34, men jeg er allerede nesten ferdig med uke 35. Det vil si at jeg nå snart er høygravid, 8 kalendermåned, men jeg beveger meg nå inn i den siste svangerskapsmåneden.

 

Det er lite plass til babyen i magen nå og det merkes på bevegelsene. Bevegelsene er kraftige men mindre, men like hyppig som før. Jeg kjenner at hodet nå er godt på vei ned i bekkenet da det presses kraftig på nervene som ligger der. Kjennes ut som kniver som stikker nedover mot livmorhalsen, veldig ubehagelig. Med Milan kjente jeg det mer i lysken. Nå er det sikkert mer plass og lettere for babyen å komme ned med hodet.

 

Rumpa ligger opp mot navlen og bena enten til høyre eller venstre, det varierer litt. Kjenner hendene godt ved symfysen når han beveger dem. Bena sparker ofte opp under ribbeina eller diafragma, noen ganger godt ut mot siden slik at det føle ut som de går helt bak til ryggen.

 

Babyen flyter ikke lenger men hviler nå i livmoren. Øynene lukkes når den sover og åpnes når den er våken. Fingerneglene er så lange nå at babyen kan klore seg selv. 

 

Hvordan føler jeg meg + svangerskapsproblemer:

 

Jeg kjenner at slutten nærmer seg og at kroppen begynner å forberede seg på fødselen. Noen dager kan det kjennes ut som han er på vei ut, men samtidig vet jeg at disse symptomene kan vare i flere uker før noe skjer. 

 

Føler meg veldig avslappet og prøver å slappe av så mye jeg kan disse dagene. Jeg liker ikke å slappe av så mye, vil helst være i aktivitete hele tiden. Men dette er det ikke jeg som bestemmer lengre.

 

Mye mensmurring og kynnere, spesielt på kvelden. Hodet presses nedover slik at jeg har kraftige stikkinger som kjennes øverst i vagina eller livmorhals (hvordan beskrive dette?!). Haha. Dette er utrolig ubehagelig.

 

Halsbrannen er stabil, kanskje blitt litt bedre, på dagtid hvertfall. Det kan jo hende magen har sunket litt i det siste? Men på natten er det ganske mye.

 

Har mye kløe på mage, ben og armer og har nå fått litt nuppete eksem som er litt ubehagelig. Huden blir fort tørr også.

 

Søvn: 

Hvis jeg sover sammenhengende mer enn 3 timer er jeg fornøyd. Våkner ofte, mye halsbrann, opp å tisse, urolige ben. Men det er vell like greit å forberede seg på våken netter.

 


Vektoppgang:

4 kg opp.

 

Strekkmerker:

Ingen strekkmerker så langt, aner ikke hvor mye magen vokser fremover. Blir spennende å se.

 

Kjønn:

Gutt <3

 

Navn:

Babyen vår blir nok født uten navn, men hvis vi skulle snakke om dette før fødselen så skal vi såklart fortelle dere.

 

Prioriteringer denne uken:

Denne uken har jeg prioritert å slappe av og nyte julen uten noe som helst stress. Jeg har ikke prioritert noe eller noen, bortsett fra familie, Stanislav og Milan. Jeg befinner meg i hjembyen min Honningsvåg. Har jo en del venner jeg ikke har sett på lenge. Men kjenner at jeg har bedre av å slappe av å lade batteriene enn å springe rundt på besøk til alle, desverre. Men denne gangen skal jeg virkelig nyte den siste tiden i graviditeten.

 

Neste prioritering når vi kommer hjem nå er å pakke fødebaggen. Vil dere se hva vi skal ha med?

 


Treningen min denne uken:

Trening har ikke vært eksisterende denne uken i det hele tatt. Det har vært mye bilkjøring og har ikke tenkt på å dra på treningssenteret i Honningsvåg, kanskje blir det en tur før vi drar, vi får se. Men jeg får kynnere ganske raskt av bare litt gange, så det er ikke så mye jeg får gjort. Ski er også uaktuelt da det er mye vind her nå, plussgrader og regn, så det er is overalt. Får se de siste ukene om jeg faktisk får trent litt, blir spennende å se.


Tanker om fødselen:

Jeg har faktisk begynt å tenke litt fødselen. Jeg vil absolutt ikke føde i Nord-Norge, så jeg håper babyen holder seg inne til vi er tilbake i Trondheim. Jeg tenker ikke så mye på fødselen med Milan da dette vil uansett bli en ny opplevelse. Jeg både gleder og gruer meg. Jeg gleder meg til å dele denne opplevelsen sammen med Stanislav, samtidig som jeg vet at det vil bli ekstremt vondt, uansett.

 

BAKT SØTPOTET MED TACOFYLL

 

Bakt søtpotet er skikkelig godt, en litt søtlig smak, noe som passer perfekt med litt spicy tacofyll. Ikke minst er søtpotet veldig sunt, i stede for å spise taco med mais tortillas eller ris, i tillegg er denne retten helt hjemmelaget uten å bruke noen ingredienser som er fabrikkprodusert. Oppskriften er enkel og potene bakes i ovnen mens du lager de andre ingrediensene.

 

Søtpotet har mange helsefordeler som du kan lese om her.

Oppskrift på Gucamole finner du her.

Oppskrift på Tomat Salsa finner du her.

Oppskrift på tacokrydder finner du her.

 

Ingredienser:

  • 4 søtpotet
  • 400 g svarte bønner
  • 1 kopp mais
  • 1/2 rød paprika
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stilk vårløk
  • 1 lime delt i 4 deler
  • Olje
  • Tacokrydder
  • Fersk koriander
  • Valgfri ost
  • Guacamole
  • Tomatsalsa

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 200-225 grader.
  2. Skjær noen små hull i søtpoteten på ulike plasser og bak i ovnen i ca 50 minutter, til de er myke.
  3. Finhakk hvitløk, løk og paprika.
  4. Ha olje i en panne og tilsett hvitløk, løk og paprika. Fres til løken er gyllen.
  5. Tilsett svarte bønner og mais, sammen med noen spiseskjeer hjemmelaget tacokrydder. Smak til hvor mye tacokrydder du ønsker. Ha over like mage spiseskjeer vann.
  6. Fres sammen, ha på mer vann dersom krydderet ikke blander seg inn i grønnsakene.
  7. Ta ut søtpotetene, la de bli litt kalde slik at det er lettere å jobbe med dem.
  8. Skjær potetene i to og stopp omtrent halvveis gjennom slik at den nederste delen av poteten fremdeles er i takt.
  9. Ha over tacoblandingen, topp med valgfri ost, tomatsalsa, guacamole og fersk koriander.
  10. Server med lime ved siden av.

 

 

 

PROTEINBAR UTEN NØTTER

 

 

Ingredienser:

  • 250 g havregryn
  • 36 g proteinpulver (sjokolade eller vanilje)
  • 10 dadler (uten stein. Hvis de har stein i seg må du ta bort disse)
  • 84 g lønnesirup
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller frø fra 1 stk vanilje
  • 0,5 ts himalaya salt
  • 0,5 dl melk (vanlig eller plantebasert)
  • 85 g mørk sjokolade, helst 86%, hakket eller smeltet
  • 230 g mørk  sjokolade smeltet for å dekke barene med

 

Slik gjør du:

  1. Bruk en bakepanne, ca 20 cm og ha over bakepapir.
  2. Mal havregryn til havremel i en blender eller food prosessor.
  3. Tilsett proteinpulver, vanilje, dadler, lønnesirup, vanilje, salt, melk og 85g smeltet eller hakket 86% sjokolade. Kjør alle ingrediensene til en slags deig.
  4. Tilsett mer melk dersom det er behov, men den skal ikke være klissete, men gå ann å forme deigen.
  5. Trykk deigen i bakepannen, glatt toppen så mye som mulig. Dekk til og legg i fryseren i ca 30 minutter.
  6. Skjær i 10 eller 12 biter.
  7. Smelt 230 g mørk sjokolade og ha over.
  8. Oppbevar i fryser eller kjøleskap i en tett boks.

VIDEO – DEN EKTE JULENISSEN

 

Vi var så heldige som fikk feiret jul på denne magiske plassen. Jeg er halvt finsk og mine besteforeldre bor i Rovaniemi, så vi bestemte oss for å feire jul her i år. Den ekte julenissen bor også her, så dette ble den beste julen evver. Vi reiste med bil Trondheim – Rovaniemi, en lang men koselig tur. Milan var veldig tålmodig og gledet seg til å møte julenissen.

 

Click på videoen å se vår magiske tur i Santapark og møte med julenissen!

BAKT BLOMKÅL PÅ KINESISK VIS

 

Blomkål er en super grønnsak som inneholder mange viktige næringsstoffer. Den har et stort bruksområde og har nøytral smak slik at den kan brukes til hva som helst.

 

Når du baker blomkål får den en god nøtteaktig smak og blir crispy. Denne retter er veldig god, med litt “sticky” saus, passer utrolig godt som en kinesisk rett med ris og stekte grønnsaker ved siden av.

 

Helsefordeler ved å spise blomkål:

 

 

Blomkål inneholder Vitamin B, C, K, og E, og mineraler slik som kalsium, magnesium, forsfor, kalium og mangan. Den er også en stor kilde til vegetabilsk protein, fiber, og omega-3.

 

Vitamin K har en betennelsesdempende funksjon som øker blodstrømmen og unngår opphoping av fett i blodet. Mye fett i blodet kan føre til hjerteproblemer og åreforkalkning.

 

Inneholder sulforaphane som kan redusere blodtrykket ditt.

 

 

Fiber holder fordøyelsen i balanse, men fjerner også giftstoffer i kroppen. Den smører tarmslimhinnen og mater de gode bakteriene.

 

Sulforaphane og isothiocyanate i blomkål bidrar til å kjempe mot kreft, da de har kjemoforebyggende egenskaper og inneholder antiøstrogener, som er en faktor for vekst av kreftceller. Kan bidra til å forhindre kreftformer slik som lungekreft, blærekreft, tykktarmkreft, brystkreft, eggstokkreft, livmorkreft, prostatakreft.

 

Vitamin C og antioksidanter sørger for å opprettholde øyehelse, beskytter vevet i netthinnen, og kan forhindre blindhet og risikoen for å utvikle makuladegenerasjon.

 

 

Sulforaphane kan også beskytte huden mot skader forårsaket av UV-stråler, og også problemersom betennelse i huden, hudkreft, rødhet og celleskader.

 

Sulforaphane har mange egenskaper, den kan også forhindre sykdommer i nervesystemet slik som alzheimer og parkinsons.

 

Fosfor i blomkål er en stor hjelp i å reparere cellemembraner. Dette er viktig for at hjernen og nervesystemet skal fungere riktig. Samtidig er kalium og vitamin B6 i blomkål viktige. De støtter nevrotransmitteres helse og hjernens helse som en helhet. Dette er veldig viktig hvis du vil at hjernen din skal være på vakt og skal fungere riktig.

 

Vitamin C og kalium regulerer glukose i blodet og stoffskiftet ditt, slik at risikoen for diabetes blir mindre og hvis du har diabetes vil dette stabilisere blodsukkeret ditt bedre.

 

Ingredienser:

  • 1/2 blomkål kuttet i små buketter
  • 4-5 dl strøkavring
  • 2 store egg, vispet sammen

Saus:

  • 2 ss vann
  • 0,5 dl + 2 ss appelsinjuice
  • 0,5 dl kokosblomst sukker
  • 2,5 ss eddik
  • 3 ss soyasaus
  • 1 fedd hvitløk finhakket
  • 0,5 ts ingefær finhakket
  • 1 ss chilisaus
  • 1 ts ketchup
  • 2 ts maisstivelse + 2 ss vann

Slik gjør du det:

  1.  Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Visp eggene.
  3. Ha ca 1 dl strøkavring i en pose.
  4. Dekk en bakeplate med bakepapir.
  5. Dypp blomkålen i eggeblandingen og legg til siden slik at overflødig egg kan gå av. Gjør slik med alle blomkålene.
  6. Deretter legger du litt av blomkålene i posen med brødsmulene og bland og rist til blomkålene er dekket. Ha mer brødsmuler dersom det blir for lite. Gjenta med alle blomkålene. Det er viktig at du ikke har for mange på en gang da det kan være vanskelig for brødsmulene å feste seg.
  7. Legg blomkålen på bakepapir.
  8. Bak i ovnen i ca15-30 minutter, til de er gyllen og crunchy.

Slik lager du sausen:

  1. Ha 1 ss vann og 2 ts maizena i en liten bolle og legg til side.
  2. Bland alle ingrediensene bortsett fra bollen med maizena.
  3. Kok opp sausen og rør konstant. Tilsett maizena, og rør til sausen koker opp igjen og tykner.
  4. Drypp sausen over blomkålene og server.

MIN BABY SKAL BLI VEGETARIANER

 

Jeg er i 8. svangerskapsmåned og 35 uker på vei nå. Det begynner virkelig å nærme seg slutten på dette svangerskapet og kroppen min gjør seg klar til fødsel hver eneste dag nå. Mye mens lignende smerter, kynnere og nedpress. Det skal ikke mye bevegelse til at jeg kjenner det bygger seg opp, litt gåing bare, så trening blir det lite av. Jeg kan gjøre litt yoga og styrketrening bare. Til tross for en del smerter og kynnere tror jeg ikke han kommer før termin. Når tror du han kommer? Milan kom 15 minutter før termindato.

 

 

Noe jeg har bestemt meg for er at denne babyen skal være vegetarianer. Mange synes dette høres ut som galskap og ikke helt gjennomtenkt, noe jeg har forståelse for. En vegetarianer spiser absolutt alt bortsett fra kjøtt og fisk. Altså vi spiser mye egg og ost for eksempel.

 

 

Det er flere som sender meg propaganda videoer og bilder av veganske familier og generelt mennesker, som ser virkelig syke ut. Disse videoene er egentlig ganske skremmende og jeg skjønner ikke helt hvorfor ikke-vegetarianere ønsker å spre slikt budskap. Jeg tror grunnen til at de ønsker å gjøre dette er fordi de føler seg bedre av å vise slike teite ting, at du ikke kan leve uten kjøtt og fisk. Dette er ikke sant. De vet at å spise kjøtt og fisk er ikke bra og kjøttindustrien er ødeleggende for oss mennesker. Hvordan det er å være veganer vet jeg ingenting om. Ja jeg foretrekker vegansk mat veldig ofte, men uten egg og ost vet jeg ikke hvordan ville vært i et langt tidsperspektiv.

 

 

Som vegetarianer i 3 år har jeg ingen mangler på noen vitaminer eller mineraler. Jeg har alltid vært tynn, men med denne dietten spiser jeg mer næringsrik mat og har enklere for å både legge på meg og bygge muskler. Kroppen min er lettere og jeg er generelt mye friskere. Har mer glød i huden og håret mitt vokser raskere. Mentalt er jeg mer harmonisk, sover bedre og et lettere sinn.

 

 

Vi er litt for trangsynte med tanke på kosthold noen ganger. Vi tror at det vi vokste opp med er det beste for oss. For eksempel tenker vi at det vår bestemor gjorde er den beste måten å gjøre det på. Dette trenger absolutt ikke å være noe som helst hold i. Generasjonen forandrer seg, vi er mer opplyst, vi har tilgang på mye mer enn før. Før i tiden hadde de bare noen få ressurser, slik at for eksempel kostholdet var mer ensidig og kanskje mer kjøtt og fisk enn grønnsaker, da de var avhengig av å ha færre måltider med mer energi. Jeg er helt sikker på at mine foreldre tror jeg er gal som har valgt bort kjøtt og fisk, og jeg klandrer dem ikke for det.

 

 

Kan en baby være vegetarianer?

En baby vil drikke morsmelk i ca 6 måneder uten noe ekstra. Etter dette blir babyen introdusert til fast føde som oftest består av grønnsaker og frukt, samt grøt.

 

Det er ingen grunn til å være i tvil på om en vegetarisk diett er dårlig for barnet. Forskning viser faktisk at barn med en velbalansert, vegetarisk kost utvikler seg like godt som barn som spiser kjøtt. Faglig er man også enig i at et sammensatt plantebasert kosthold er velegnet for barn. Et vegetarisk kosthold kan enkelt dekke alle behov for næringsstoffer, i alle aldre, helt fra spedbarnsalderen. Det som er veldig viktig er å sette seg inn i hva barnet trenger, slik at man sikrer fullstendig kost med viktige vitaminer og mineraler. Barn har små mager, men riktig nærin er utrolig viktig for vekst og utvikling.

 

Mange tenker at det er utfordrende å gå for et vegetarisk kosthold til barn, men når man kan spise både egg og melkeprodukter er det veldig enkelt å sette sammen et fullverdig kosthold til barn.

 

 

De viktigste næringsstoffene man må tenke på er:

  1. Jern: Grøt er en god kilde til jern og mange industrifremstilt grøt som de fleste kjøper til sitt barn er ofte tilsatt jern. Hvis man vil lage grøt selv er det viktig å velge jernrive kornslag slik som hirse og havre. For å økt opptaket av jern kan det være lurt å alltid gi frukt, juice eller grønnsaker ved siden av som er rik på vitamin C.
  2. Kalsium: Meieriprodukter er en god kilde til kalsium. Men man må også tenke på at meieriprodukter ikke bør være en hovedingrediens i et måltid eller brukes veldig ensidig da dette kan hemme opptaket av jern. Men kalsium finnes også i store mengder plantebasert mat, som kan være bedre alternativer.
  3. Jod: Dette dekkes av meieriprodukter, men også tang. For eksempel er en knivsodd taremel tilstrekkelig for å dekke dagsbehovet.
  4. B12: For å få dekket behovet kan man ta kosttilskudd eller benytte seg av produkter beriket med vitamin B12 (for eksempel plantemelk som soyamelk og havremelk).
  5. Vitamin D: Det er anbefalt at barn fra 4 måneders alder tar tilskudd av vitamin D.

 

 

Eksempel på hvilke matvarer et vegetarisk kosthold for et barn bør være:

  • Fett fra smør, nøtter og avokado.
  • Vitaminer fra grønnsaker, frukt, meieriprodukter, olje, nøtter og belgfrukter.
  • Karbohydrater fra poteter, rotgrønnsaker, ris, korn, belgfrukter, frukt og grønnsaker.
  • Mineraler fra kornprodukter, grønnsaker, rotfrukter, belgfrukter, nøtter, bær og melkeprodukter.
  • Jernberiket grøt.
  • Smør og vitamin D dråper.
  • Tilskudd av vitamin B12 er avhengig av kostholdet.

Jeg tenker at mitt barn skal bli vegetarianer. Milan ble ikke født som vegetarianer og han får dermed bestemme selv om han vil spise kjøtt eller plantebasert. Jeg håper såklart han blir enda mer glad i grønnsaker, frukt osv, for han er ganske kresen, men han spiser mye fisk noe som jeg synes er veldig bra. Jeg tenker at det å oppdra en baby med vegetarisk kosthold ikke er noe problem da jeg ikke ser noen hindringer. Men dette vil innebære at jeg må bruke enda mer tid på å  ordne et sammensatt kosthold slik at jeg er sikker på at barnet får alle viktige næringsstoffer. når barnet blir større og har kunnskap om kosthold, hva det innebærer å være vegetarianer og ikke-vegetarianer skal han få lov til å bestemme selv. En annen ting er at hvis jeg ser at barnet har behov for noe som ikke er vegetarisk så skal barnet såklart få dette. Jeg kommer til å følge alle anbefalingene som hører til et vegetarisk kosthold for barn, og justere dette etter barnets behov. Helsen til barnet mitt er absolutt det viktigste, viktigere enn å være vegetarianer, så det vil ikke gå ut over mitt barns helse og vekst.

 

 

 

 

 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top